Срещи

Творческа вечер, посветена на Яна Язова

3 май 2018 г., 17:30 ч., Къща музей „Никола Й. Вапцаров“ - София

Творческа вечер, посветена на Яна Язова

 

◊ ПОКАНА

Творческа вечер, посветена на Яна Язова

На 3 май 2018 г. (четвъртък) в къща музей „Никола Й. Вапцаров“ в София гостува Юлий Йорданов – член на Съюза на българските писатели, литературен критик, изследовател и радетел за опазване на литературната ни памет.

Творческата вечер, която се провежда за втори път в София, е посветена на поетесата Люба Ганчева, известна с псевдонима Яна Язова.

Юлий Йорданов е автор на книгата за Яна Язова „Съдба, прободена от перото“, която вече е библиографска рядкост. Изследователят подготвя второ допълнено издание, в което ще бъдат включени новооткрити от Йорданов свидетелства за живота и творчество на трагично и ненавременно отишлата си от този свят поетеса. Именно тези открития Юлий Йорданов ще представи пред публика на творческата вечер, която е с начален час 17,30, и ще започне с рецитал по стихове на Яна Язова.

Авторът е нарекъл националната си обиколка маратон, а неговата цел е да извърви пътищата на поетесата, от родното ѝ място – гр. Лом до всички кътчета на България, в които тя някога е изнасяла рецитали. Поетеса от световна величина, а няма и следа, че е живяла. И гробът ѝ не се знае къде е...” –  ето тази несправедливост иска да поправи Юлий Йорданов, посвещавайки делото си в името на Яна Язова.

Изследователят ще бъде представен от Катя Зографова, гл. уредник на къща музей „Никола Й. Вапцаров“ (Национален литературен музей), намираща се на ул. „Ангел Кънчев“ № 37 в столицата.

 

* * *

 

КОШМАР

Аз зъзна и лазят ме ледени тръпки.
Извиках — и никакъв звук!
Не дебне ли някой? — Страхливите стъпки
Безшумно отекват се тук.

Огризани пръсти в коси ми се вплитат.
Кой... кой е за мен? Глава се сковала, гърди не туптят.
Тамянени пари ме цяла облитат —
и устни сковани уста ще допрат!...

Аз гасна... Нощ непрогледна ли вече настана?
Извиках... и тежки ми клепки се вдигат от сън.
Лениво там някъде бие камбана —
опява ли някого нейният звън?

Яна Язова

 

Автор:
Национален литературен музей
Публикация:
01.05.2018 г. 13:36
Посетено:
1712
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/27600-tvorcheska-vecher-posvetena-na-yana-yazova