Срещи

Юбилейна вечер на д-р Тотко Найденов

24 април, 18,00 часа, къща музей „Петко и Пенчо Славейкови“

Юбилейна вечер на д-р Тотко Найденов

 

◊ ПОКАНА

На 24 април т.г., вторник, от 18,00 часа в къща музей „Петко и Пенчо Славейкови“ в столицата (ул. „Г. С. Раковски“ 138) ще се проведе вечер на интимната лирика и разказ по повод излизане на книгата „За сърцата, що се любят...“ на д-р Тотко Найденов, член на СБП. Роден на 23 март 1948 г. в Ямбол, той завършва хуманна медицина и журналистика и работи като лекар, а после и като редактор във в. „Здравен фронт“ и „Земеделско знаме“, като експерт в направление „Здравеопазване“ при Столичната община. Създател е на Деня на българското лекарство (24 юни), Деня на българския лекар (19 октомври), Чилови дни, както и на Почетен знак „Български лекар“ и на в. „Български лекар“.

Автор е на над двайсет документално-публицистични книги, сред които „Аз, лекарят“, „И волята е лекарство“, „Майки сред вълци“, „Здравна азбука“, „Децата, без които не можем“, „222 любовни лекарски истории“, „111 нови любовни лекарски истории“, „Небесното избухване – здравна и любовна култура за млади и стари“, „Съдба, наречена хирургия“, „Сняг в косите“, „Моя поклон приеми“, „Светейки на другите – изгарям“ и други.

„За сърцата що се любят“ е юбилеен сборник с къси разкази от серията „Любовни лекарски истории“. Жанрово самият той я определя като „публицистична белетристика“. „Не знаеш – е казвал на негови представяния Марко Семов – дали този автор чрез лекаря разкрива любовта, или чрез любовта – лекаря; важното е, че успява“. Д-р Тотко Найденов е сигурен и категоричен в едно: „Лекарят има Мисия: не само да предпазва хората от болести и да ги лекува, когато те ги сполетят, но и да им вдъхва кураж и вяра за доскорошно изцеление. В този смисъл има доста общо с духовниците“.

Книгата ще бъде представена от Здравка Никовска, както и от автора, който ще прочете интригуващи истории от нея. Присъстващите поетеси и поети могат да прочетат свои стихотворения на интимна тематика и да поздравят д-р Тотко Найденов с юбилея.

 

Автор:
Национален литературен музей
Публикация:
22.04.2018 г. 11:49
Посетено:
994
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/27544-yubileyna-vecher-na-d-r-totko-naydenov