Срещи

Създателите на „Мелформатор” изнасят лекция за интерактивни дигитални технологии в „Червената къща”

Лекцията на Петко Танчев и Атанас Динчев е част от серия, която изследва връзката между наука, изкуство и технологии

Създателите на „Мелформатор” изнасят лекция за интерактивни дигитални технологии в „Червената къща”

 

◊ ПОКАНА

На 12 април (четвъртък) от 18:30  Петко Танчев и Атанас Динчев, двама от създателите на пловдивския творческия колектив „Мелформатор” и студиото за дигитални експерименти SenseLab, ще изнесат лекция в „Червената къща” за използването на интерактивни дигитални технологии в пърформанса и инсталацията. Това е третата лекция от серията лекции на Отворения университет на „Червената къща”, която изследва връзката между наука, изкуство и технологии. Събитието е организирано съвместно с Фондация за изследвания в областта на науката & изкуството Rе:.

Танчев и Динчев ще представят различни методи за създаване на визуално съдържание за театрална сценография, съвременен танц, аудиовизуален пърформанс, инсталации в музеи, галерии и публични пространства. На фокус ще бъдат хардуерните и софтуерни инструменти, които се използват при изграждането на живо взаимодействие между изпълнител, публика и място.

Какви процеси и нива на комуникация съществуват между виртуалния и физическия свят? Могат ли пикселите да създават атоми и обратното?

Вход: 5 лв. Входът за журналисти е свободен, но молим за предварителна резервация.

За повече информация и резервации:  Полина Славчева, 0882 532 565, polina.slavcheva@gmail.com

 

Повече за лекторите:

Петко Танчев е магистър по сценография и докторант в специалност „Дигитални изкуства“ на Катедра „Изкуствознание“ в Национална художествена академия, София. Неговата работа като автор комбинира пространствено мислене и експерименти със сензорни устройства и инструменти за визуално програмиране. Участва в интердисциплинарни проекти и често колаборира с артисти от различни творчески сфери.

Атанас Динчев завършва Музикална продукция в UCLAN, Великобритания. През последните години придобива разнообразен опит в областта на графичния дизайн, видео и аудио производството, фотографията, фотограметрията, 3D визуализациите и управлението на проекти. Интересите му са насочени към работа с дигитални медии и иновативни технологии.

Петко и Атанас започват съвместната си дейност с организация на аудиовизуални събития в алтернативни пространства. Техните проекти се отличават с разпознаваема графична идентичност и интерактивни мапинг прожекции. През 2013 основават творчески колектив „Мелформатор” заедно със Самуил Кехайов и Веселин Трачев, а през 2018 – студиото за дигитални експерименти SenseLab. Двамата използват технологии и дизайн, за да създават нови преживявания за публиката.

 

* * *

Oтвореният университет е серия от лекции и дискусии на актуални теми за всички, които искат да разширят познанията си за съвременния свят. Сред темите на Университета досега са били „Нови култури“, „Образованието – от АБВ до 2.0“, „Съвеременна литература“ и „Проектиране на бъдещето: въпросът за технонауката".

Събитията в рамките на петата тема на университета са част от серия публични лекции и дискусии Rе:, организирани пo проект „заЕДНО" от Фондация за изследвания в областта на науката & изкуството Re:. Лекциите са представени от изявени български и световноутвърдени професионалисти.

Фондация Re:  се занимава с изследвания в областта на науката и изкуството. Нейната цел е създаването на платформа и движение „Наука & изкуство” в България, обединяващи научни изследвания – на атомно, молекулярно и неврологично ниво, с формите на изкуството – музика, танц, театър, визуални изкуства, и чрез този ренесансов подход да даде началото на единна платформа за многопластовата човешка култура. Фундаменталната цел на ренесансовия подход е усъвършенстване на познанието и на възприятието за света. Днешният ренесанс е посветен на намиране на методи за интегрирането на науката и изкуството. Повече за Фондацията можете да прочетете на сайта им: http://www.refoundation.net/

 

Автор:
Център за култура и дебат "Червената къща"
Публикация:
10.04.2018 г. 13:12
Посетено:
1067
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/27438-sazdatelite-na-melformator-iznasyat-lektsiya-za-interaktivni-digitalni-tehnologii-v-chervenata-kashta