Срещи

Литературна вечер "Отворени книги"

29 март 2018, 18:30 ч., Медиатека на Френски институт

Литературна вечер "Отворени книги"

 

◊ ПОКАНА

Френският институт и издателство „Изток-Запад“ ви канят на литературна вечер „Отворени книги“, посветена на творчеството на Цветан Тодоров и по-конкретно на неговата книга „Непокорни“, преведена на български език от Нина Венова.

Да предпочетеш диалога означава да избегнеш двете крайности: монологът или войната.
Цветан Тодоров, „Ние и другите“

Цветан Тодоров (1939-2017) е роден в София, а през шейсетте години на миналия век става известен във Франция със своите есета в областта на литературата. Представител е на движението на структуралистите и през 1970, заедно с Жерар Жьонет, основава списанието „Поетика“. След 1980 година се посвещава на историята на идеите, както на хуманистите, така и на тоталитаризма.

Книгата му „Непокорни“ излиза през 2015. Чрез съдбите на осем емблематични непокорни люде, Цветан Тодоров предлага вълнуващ размисъл върху политическите поврати на нашата епоха. Ети Хизелум и Жермен Тийон, Борис Пастернак и Александър Солженицин, Нелсън Мандела и Малкълм Х, Давид Шулман и Едуард Сноудън живеят по различно време, противопоставят се на различни враждебни сили и действията им не са сродни. Общото помежду им е, че се отказват от спокойния живот в името на безусловната си любов към хората и истината.

Участници в дискусията:
Стоян Атанасов, професор в СУ „Свети Климент Охридски“ и литературен критик
Нина Венова, преводач
Албена Шарбанова, модератор

29 март 2018, четвъртък, 18,30 ч.
Медиатеката на Френския институт
Пл. „Славейков“ 3


Вход свободен до запълване на местата в залата

Автор:
Организаторите
Публикация:
26.03.2018 г. 11:31
Посетено:
872
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/27366-literaturna-vecher-otvoreni-knigi