Срещи

Международен форум „Опера Европа" в Софийската опера

Форумът ще събере в Операта 87 директори и различни представители на големи оперни театри от Европа, Америка и Канада

◊ СЪБИТИЕТО

Софийската опера е домакин на Международен форум „Опера Европа" от 22 до 24 март. Форумът ще събере в Операта 87 директори и различни представители на големи оперни театри от Европа, Америка и Канада.

Никълъс Пейн, директор на „Опера Европа" пише за форума в София следното:

 „България е председател на съвета на ЕС през първите шест месеца на 2018 г. Ето защо е много подходящо времето за първото събитие на "Опера Европа" да е на българска територия. Националната опера, под стабилното и визионерско ръководство на Пламен Карталов, е отдавнашен член на нашата асоциация и ние с радост приемаме поканата да посетим тази прекрасна столица.

Този Международен обединен форум предлага възможност за четири от нашите специализирани групи да взаимодействат и да обменят опит, и идеи по ключови въпроси, свързани с прилагането на промяната в ръководството на оперния театър. Също така ще се възползваме от техния колективен опит, за да усъвършенстваме практиката си за поставяне на цели за оценяване и постигане на определени резултати.

През последния ден ще има специална екскурзия до великолепния исторически Рилски манастир, скрит в планинския район на юг от София, където ще се радваме на пословичното гостоприемство на монасите, които живеят там.

Събиране на специалистите от областите „Бизнес и финанси", „Човешки ресурси", „Маркетинг и комуникации" и „Техника и производство" за разглеждане на общите проблеми и решения, включително използването на „бенчмаркинг" (оценка на качеството на политиките, продуктите, програмите, стратегиите и др. на една организация и сравняването им със стандартни резултати или аналогични оценки на други подобни организации) инструменти за насърчаване на растежа на публиката и приходите, производителността и съвместната работа.

Макар да сме имали успешни обединени срещи във Варшава през 2008 г. и Севиля през 2013 г., това е първата среща, в която участват едновременно четири специализирани форума: „Бизнес и финанси", „Човешки ресурси", „Маркетинг и комуникации" и „Техника и производство". Тяхното взаимодействие позволява градивен диалог по практически проблеми, които засягат повечето членуващи организации. Този път фокусът ще бъде върху „Управление на промяната" и „Водачество", което ще е от полза за всички, участващи в него."

Международнитя форум се открива на 22 март с най-българската опера „Янините девет братя" от Любомир Пипков, тъй като творбата съчетава много актуални проблеми.  Пипков казва: "С митологичен сюжет на фона на една средновековна история, аз решавам съвременни задачи".

През май Националната ни операта ще се представи на сцената на Болшой театър в Москва с операта „Янините девет братя".

На 23 март гостите на обединения форум „Опера Европа" ще могат да се насладят на изпълнението  на солистите на операта „Лакме" от Лео Делиб  - една трудна и рядко играна опера по световните сцени.

 

Автор: Софийска опера и балет
20.03.2018 г. 12:41
Посетено: 609
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/27332-mezhdunaroden-forum-opera-evropa-v-sofiyskata-opera