Срещи

Среща, вдъхновена от "Хайзенберг": диалог между Седрик Вилани и Жером Ферари

16 март, 18:00 ч., Зала "Славейков" на Френския културен институт

Среща, вдъхновена от "Хайзенберг": диалог между Седрик Вилани и Жером Ферари

 

◊ ПОКАНА

Каним ви да присъствате на една изключителна среща на науката и литературата: диалог между прочутия френски математик Седрик Вилани и носителя на награда "Гонкур" Жером Ферари! Тя ще се състои на 16 март, петък, от 18:00 ч. в зала "Славейков" на Френския културен институт. С превод на български език.

Току-що отличен с "Гонкур", Жером Ферари се потапя в писането на новия си роман „Принципът“, вдъхновен от страхопочитанието на един млад немски философ към Вернер Хайзенберг, откривателя на принципа на неопределеността. В този момент Ферари се запознава с гениалния френски математик, лауреат на Медала на Фийлдс, Седрик Вилани, който работи с художника Бодоен за публикуването на комикса Лунни мечтатели. Чрез семпли поетични рисунки двамата мъже описват в тази очарователна книжка невероятната съдба на обаятелни личности, измежду които математика Алън Тюринг и физика на неопределеността Вернер Хайзенберг, които променят облика на света по време на последния световен конфликт.

Художникът Бодоен се възползва от срещата с Вилани и Ферари, за да ги изобрази в самия край на комикса като предчувствие за бъдещата среща, която издателство "Колибри" и Френският институт в България ви предлагат ексклузивно в петък, 16 март, от 18:00 ч. Двамата интелектуалци ще разискват в продължение на един час интригуващия въпрос за принципа на неопределеността, а Седрик Вилани ще дава автографи върху българското издание на „Лунни мечтатели“.

Поради ограничения брой места ви молим да заявите участието си на следния линк: goo.gl/rFZTWd

 

 

Автор: Издателство Колибри
15.03.2018 г. 15:34
Посетено: 862
Етикети: Жером Ферари, срещи, издателство Колибри, Лунни мечтатели, Седрик Вилани
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/27289-sreshta-vdahnovena-ot-hayzenberg-dialog-mezhdu-sedrik-vilani-i-zherom-ferari