Срещи

Николай Терзийски гостува на Литературен салон "Spirt & Spirit"

09 януари 2018, 19:00 ч., клуб "Петното на Роршах" - Пловдив

Николай Терзийски гостува на Литературен салон "Spirt & Spirit"

 

◊ ПОКАНА

Издателство "Жанет 45" и Литературен салон "Spirt & Spirit"

Ви канят на първото издание в новата година на литературния формат за срещи със съвременни български автори 

Литературен салон "Spirt & Spirit" с първи гост Николай Терзийски

Разговор за дебютния му роман "Отлъчване"

Модератор Александър Секулов

09.01.2018, вторник, 19:00
клуб "Петното на Роршах" - Пловдив, ул. "Йоаким Груев" 36

Вход свободен

Очакваме ви!

 

"Четенето на "Отлъчване" е като кръвопреливане. С всяка страница в читателя навлизат кръвни клетки от друг живот, от друго време, от друг свят, просмукват се в тялото му и стават негов живот, негово време, негов свят. И негова кръв. Има едно изречение, което минава през мозъка, но засяда като тромб в сърцето: "Знаем, че сме заложили щастието си, за да спасим смисъла си." То е в корена на всяка дума в този жестоко красив роман, сърцето спира да бие, докато го преглътне, но после знае защо отброява секундите. Единствено условие човек да приеме историята като своя, е да е от нейната кръвна група.

Кръвната група на "Отлъчване" на Николай Терзийски е българска и влива мощната си магична енергия във възраждащата се българска духовност."

Иван Кулеков

 

„Отлъчване" на Николай Терзийски ме развълнува дълбоко. След определен брой прочетени страници изпитвам нужда да си поема въздух. Прекъсна ли го осъзнавам, че не мога да дишам докато не го довърша....

...Този текст съдържа в себе си магията на живота съставена от неизбежността на срещата, силата на любовта, неотменимостта на ориста, лудостта на бунта, невъзвратимостта на загубата и съдбовната предопределеност на кръвта."

Гергана Янинска, http://www.formalno.com, 01.11.2017

 

"Дебютният роман на Николай Терзийски увлича със своя характер на сага. Пренатоварен може би с послания и герои, той сякаш иска да ни каже наведнъж всичко, което знае. Амбициозен, но с покритие, написан с талантлив и добър език, с плътно изградени характери и динамично водене на сюжетната интрига, „Отлъчване" придава на класическия литературен слог съвременно светоусещане. С пиетет към историческия факт, родовата памет и фолклора, повлиян от Умберто Еко, може би от Дейвид Линч и със сигурност от толкова модерното днес фентъзи, дисциплиниран в школата по писане на телевизионни сценарии, Николай Терзийски поставя с „Отлъчване" един свой хубав пръв знак в най-новата българска белетристика. Очакваме следващите знаци."

Виолета Тончева, http://kultura.bg/web, 10.08.2017

 

Автор:
ИК Жанет 45
Публикация:
08.01.2018 г. 17:10
Посетено:
992
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/26937-nikolay-terziyski-gostuva-na-literaturen-salon-spirt-spirit