Срещи

Милош Урбан – специален гост на Софийския международен литературен фестивал

Срещата разговор с Милош Урбан на 16 декември от 15:00 ч. в Мраморно фоайе на НДК

Милош Урбан – специален гост на Софийския международен литературен фестивал

 

◊ ПОКАНА

Един от най-даровитите и загадъчни представители на съвременната чешка проза, Милош Урбан, пристига у нас като специален гост на Софийския международен литературен фестивал! Фокус на тазгодишното издание са страните от Вишеградската четворка - Полша, Словакия, Унгария и Чехия.

Срещата разговор с Милош Урбан ще се състои на 16 декември от 15:00 ч. в Мраморно фоайе на НДК. Тема: Има ли Чехия своя Умберто Еко в сянката на катедралата? 

Модератор: Андрей Захариев

Роден през 1967 г., Милош Урбан е автор на 16 книги, в т.ч. романите „Сянката на катедралата", „Седмоцърквие", „Водният дух", „Последна дума по въпроса за Ръкописите", високо оценявани от европейската критика, която го определя като явление в новата чешка проза. Освен като писател, е известен като преводач и редактор. Заради историческия контекст, магиката и митологията често го сравняват с италианския ерудит Умберто Еко. Една от най-силните творби на Урбан, романът „Сянката на катедралата", има българско издание в превод на Анжелина Пенчева. Зашеметяваща амалгама от черен роман, любовна история, готически хорър и философско произведение, която откроява автора като виртуоз на литературната игра. Другият му издаден у нас роман е „Седмоцърквие". Действието се развива сред готическия мизансцен на Прага, където се случват редица мистериозни събития. Изключително популярен сред младите писатели и студенти, Милош Урбан публикува всяка година по един роман на различни теми, очертаващи широкия обхват на неговите интереси.

Не пропускайте възможността да се запознаете с един от най-интригуващите съвременни чешки белетристи! На 16 декември, събота, от 15:00 ч. в Мраморно фоайе на НДК, етаж 2.

 

Събитието във фейсбук:  https://www.facebook.com/events/314570969058360/

Автор:
Издателство Колибри
Публикация:
14.12.2017 г. 18:43
Посетено:
1074
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/26869-milosh-urban-spetsialen-gost-na-sofiyskiya-mezhdunaroden-literaturen-festival