Срещи

Щастливите скандинавци и другият: чужденецът имигрант в съвременната скандинавска литература

Лекция на проф. Елисабет Оксфелт в Литературен клуб „Перото“ на 30 ноември от 18.30 ч.

Щастливите скандинавци и другият: чужденецът имигрант в съвременната скандинавска литература

 

◊ ПОКАНА

Специалност „Скандинавистика“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Литературен клуб „Перото“ ви канят на лекция на тема „Щастливите скандинавци и другият: чужденецът имигрант в съвременната скандинавска литература“ на проф. Елисабет Оксфелт от Университета в Осло, Норвегия.

Проф. Оксфелт е преподавателка по скандинавски литератури и авторка на научни изследвания и публикации в областта на теорията на литературата – постколониализъм и (пост)национализъм, на скандинавските литератури и кино от XIX–XXI в. Тя ръководи проект, изследващ чувствата и преживяванията на скандинавците, породени от съжителството им с бежанците и имигрантите в техните страни.

Чрез посредничеството на медиите и в прякото си общуване се сблъскваме ежедневно със страдащия „друг“ – деца, принудени да работят, жертви на трафик, бежанци от военни конфликти. Животът на „другите“ влияе директно и индиректно върху начина, по който възприемаме и самите себе си. В творчеството си мнозина съвременни писатели установяват, че това от една страна кара скандинавците да се определят като щастливи хора, заради благата и възможностите, с които разполагат, но от друга – да изпитват неудобство и угризения на съвестта.

В лекцията си проф. Оксфелт ще разгледа т. нар. „скандинавско чувство за вина“ и начина, по който то се отразява в съвременната скандинавска литература, въз основа на теорията за емоционалността на текста, теорията на афекта и др.

Лекцията се организира от специалност „Скандинавистика“ по случай 25-годишнината на специалността в партньорство с Националния дворец на културата и Литературен клуб „Перото“.

 30 ноември 2017 г., 18.30 ч., Литературен клуб „Перото“

Вход свободен, осигурен е превод на български език.

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
27.11.2017 г. 17:16
Етикети:
Литературен клуб ПеротолекцияСофийски университетСпециалност Скандинавистика
проф. Елисабет Оксфелт
Щастливите скандинавци и другият
Посетено:
1033
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/26750-shtastlivite-skandinavtsi-i-drugiyat-chuzhdenetsat-imigrant-v-savremennata-skandinavska-literatura