Срещи

Дискусия „Масовото кръщение – за България или за Бога"

Ноемврийската среща от поредицата беседи и дискусии „Православие и съвремие“

Дискусия „Масовото кръщение – за България или за Бога"

 

◊ ПОКАНА

Интернет портал Православие България

Ви кани на ноемврийската среща от поредицата беседи и дискусии под надслов

„Православие и съвремие“

„Масовото кръщение – за България или за Бога"

И тъй, които приеха на драго сърце думите му, кръстиха се; и се присъединиха в оня ден около три хиляди души. И постоянствуваха в учението на апостолите, в общуването, в хлеболомението и в молитвите” (Деян. 2:41-42)

Преди по-малко от месец се осъществи масово кръщение като част от кампанията в подкрепа на раждаемостта „Направи го за България“, организирана от Движение за национална кауза (ДНК). В публичното пространство се чуха както радостни възгласи на одобрение и подкрепа, така и критични мнения.

Инициативата, която се проведе с благословението на Светия Синод, провокира противоречиви реакции в самата църковна общност. Сред критичните въпроси бяха: вписва ли се като добър пример масовото кръщение, провело се у нас, в традицията на Църквата, за която принципно практиката на масово кръщение не е нещо непознато;  дали името “Национално масово кръщене 2017” бе подходящо избрано; какъв е рискът в подобни инициативи едно църковно тайнство да се осветскости… И от друга страна: можеше ли Църквата да отхвърли подобна инициатива или да постави свои условия? Не се ли взират критиците на инициативата в детайлите, а не в цялостната картина?

Около седмица след Въведение Богородично, честван и като празник на християнското семейство, вземаме повод да поговорим отново за въвеждането на най-малките в храма и още – за дълбочината на мотивите на младите родители да кръстят своите деца.

Участници в дискусията ще бъдат трима православни духовници: ставр. ик. Ангел Ангелов, предстоятел на храм “Св. София” и духовен надзорник на Софийска епархия, ставр. ик. Стефан Стефанов, предстоятел на храм “Св. Николай Чудотворец” в Русе и дякон доц. д-р Иван Иванов, преподавател по литургика в Богословския факултет на СУ. В разговора ще се включи още Пламен Сивов, изпълнителен директор на фондация “Покров Богородичен”, а модератор ще бъде доц. д-р Костадин Нушев.

 

Кога: 27 ноември (понеделник) от 18.30 ч.

Къде: Ателие-книжарница „Къща за птици” (София, ул. „Проф. Асен Златаров“ 22)

Автор:
Организаторите
Публикация:
26.11.2017 г. 14:51
Посетено:
935
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/26735-diskusiya-masovoto-krashtenie-za-balgariya-ili-za-boga