Срещи

"Да пишеш в непознатото" - поетично четене с Том Филипс и Иван Христов

22 ноември 2017, 20:10 ч., Кафе-клуб „Влайкова“ - София

"Да пишеш в непознатото" - поетично четене с Том Филипс и Иван Христов

 

◊ ПОКАНА

Да пишеш в непознатото

Поетично четене с Том Филипс и Иван Христов
(на български и на английски език)

22 ноември 2017, сряда, 20:10 ч.
Кафе-клуб „Влайкова“
ул. „Цар Иван Асен ІІ“ № 11

Вход свободен.

Това поетично четене, последното в културния сезон на Кафе-клуб „Влайкова“ в София, ще срещне читателите и любителите на поезията с двама поети, търсачи и изследователи на езика и на любовта към езика – българският поет Иван Христов и английският поет Том Филипс, влюбил се преди няколко години в българския език и създал стихотворения на този все още учен от него език.

Заповядайте!


"Започнах да пиша стихотворенията в тази книга на български, защото исках да практикувам един език, който учих при първото ми посещение в София през 2013 г. Докато учех речника, съществително по съществително, глагол по глагол, прилагателно по прилагателно, се улових, че повтарям привидно несвързани поредици от думи – стая, неясен, гладен, цветя, мълчаливо – и те понякога подсказваха ситуации и образи или поне ми помагаха да изкова неочаквани връзки в мисълта си."

Том Филипс
из „Непознати преводи / Unknown translations” (Scalino, 2016)

"Стихотворенията от „Любовен речник” са съчинени, като от различни антологии на любовната световна лирика съм извадил думи, използвани като метафора на любовния обект. Думите съм подредил в азбучен ред и за всяка дума съм написал стихотворение, като за всяко стихотворение съм направил малко изследване. Това е книга за любовта изобщо. Идеята е да се направи една палеонтология на любовта, да се стигне до корените на любовното чувство. Всяко едно стихотворение има автобиографичен характер и съответства на един аспект от любовното преживяване".

Иван Христов

 

 

Автор: Организаторите
21.11.2017 г. 17:18
Посетено: 1141
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/26705-da-pishesh-v-nepoznatoto-poetichno-chetene-s-tom-filips-i-ivan-hristov