Срещи

Лекция за френската лексика в романа "Тютюн" на Димитър Димов

22 ноември 2017 г., 12.30 часа, Къща-музей „Димитър Димов”

Лекция за френската лексика в романа "Тютюн" на Димитър Димов

 

◊ ПОКАНА

На 22 ноември 2017 г., в 12.30 часа, в Къща-музей „Димитър Димов” ще се проведе лекция на тема „Френската лексика в романа „Тютюн”. Зад бюрото на писателя този месец ще седне проф. д-р Димитър Веселинов от СУ „Св. Климент Охридски” – автор на единственото по рода си задълбочено лингвокултурологично изследване на влиянието на френския език, литература и култура върху творчеството на един от най-европейските ни писатели. В срещата, в рамките на проекта „Твоят час“, ще участват възпитаници на Девета френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин” – София и техния преподавател по български език и литература – Мариана Бакърджиева. 

Лекцията ще бъде своеобразен подтик за изучаващите френски език ученици към един по-задълбочен прочит на „Тютюн”, като им разкрие интересни аспекти при четене и възприемане на романа. Предстоящата среща ще бъде и пресечна точка на една класическа за българската литература творба и франкофонските отражения у нея на мирогледа, вкусовете и предпочитанията на самия автор – ценител на френската литература и култура.

Ще бъдат прочетени и откъси от френското издание на „Тютюн” (1964), съхранявано в къща музей „Димитър Димов”. 

Гостите ще могат да се докоснат до материали от архива на Димитър Димов, свързани с изучаването на чужди езици, в т.ч. и на френски, до книги на френски език или от френски автори, които писателят е чел и които са част от неговата богата библиотека.

За най-любознателните музеят е подготвил приятни изненади!
 
Проф. Димитър Веселинов е преподавател в Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Ръководител е на Катедра „Методика на чуждоезиковото обучение” и заместник декан на Факултета по класически и нови филологии. Главен редактор е на списание „Чуждоезиково обучение”. Димитър Веселинов е кавалер на „Ордена на академичните палми”, връчен от Република Франция (2004) за принос и заслуги в развитието и популяризирането на френската култура.

Мариана Бакърджиева е преподавател по български език и литература в Девета френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин” – София. Председател е на Националната асоциация на учителите по български език и литература в България. Носител е на Националната награда „Даскал Ботьо Петков” (2012), връчвана ежегодно на 1 ноември – Ден на будителя, за принос в развитието и обогатяването на съвременното училищно дело.
 
 

Автор:
НЛМ
Публикация:
17.11.2017 г. 15:01
Етикети:
Национален литературен музейДимитър ДимовТютюнлекция
френска лексика
Мариана Бакърджиева
Проф. Димитър Веселинов
Посетено:
1274
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/26674-lektsiya-za-frenskata-leksika-v-romana-tyutyun-na-dimitar-dimov