Срещи

Среща с проф. Светлозар Игов и писателя Марин Георгиев в Русе

30 октомври 2017 г., 17 ч., Регионална библиотека "Любен Каравелов"

Среща с проф. Светлозар Игов и писателя Марин Георгиев в Русе


◊ СЪБИТИЕТО

Среща с проф. Светлозар Игов и писателя Марин Георгиев

30 октомври 2017 г., понеделник, 17-19 ч., РБ „Любен Каравелов“ - Русе,  Фоайе, ет. 2

В поредното литературно събитие на Регионалната библиотеката  ще ни гостуват  двама от най-ярките представители  на съвременната критика, мисъл и словесно творчество. Нашите гости са известни далеч извън пределите на България и са от поколението, което трасира модерните прераждания на българската литература от схоластиката на социалистическите догми и фалшивия реализъм към човешките дълбочини и проникновения в света на променящия се съвременен българин, който е част от планетарната промяна и  взаимното проникване и обогатяване на културите.

Писателят, поетът и публицистът Марин Георгиев е роден на 9 април 1946 г. в с. Биволаре, Плевенско. Завършва висшето си образование във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", специалност "Българска филология". Работил е в Радио Варна и вестниците "Учителско дело", "Народна младеж", "Пулс", "Литературен фронт". В края на декември 1990 г. е назначен за зам.-главен редактор на бившия орган на СБП "Литературен фронт", преименуван в "Литературен форум", по-късно става директор на вестника и издателството. От 2001 г. е и техен собственик. Член е на Съюза на българските писатели, Съюза на българските журналисти и Съюза на българските преводачи. През 1994 г. напуска Съюза на българските писатели и създава Сдружение на българските писатели. Негови стихове са превеждани в Русия, САЩ, Унгария и Македония, а отделни публикации - на руски, английски, унгарски, финландски, словашки, гръцки, румънски, албански. Забележителен принос в документалната проза е неговият роман - разследване за живота и гибелта на поета Никола Вапцаров "Третият разстрел". През 2016 г. Марин Георгиев получава почетния знак на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий” за съществен принос в академичния живот и издигането на авторитета на  висшето училище.

Проф. дфн Светлозар Игов е известен български учен, литературен критик и историк, есеист, поет, белетрист и преводач. Автор е на книги с монографични литературоведски изследвания, студии, статии, очерци. Пословични за него са невероятната любов на студентите към неговите академични лекции, като професорът събира винаги в аудиториите огромна публика от свои курсисти и от слушатели дори от нехуманитарните потоци в университетите, където има лекторски курсове. Светлозар Игов има неподражаем принос в културологията и модерен поглед към литературните процеси, както и своя  оригинална методология за интерпретиране на литературата като универсален модел на човешкото отношение и поведение към околния свят, чрез който ние променяме себе си и действителността около нас.

 

Автор:
РБ "Любен Каравелов" - Русе
Публикация:
27.10.2017 г. 14:41
Посетено:
1124
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/26534-sreshta-s-prof-svetlozar-igov-i-pisatelya-marin-georgiev-v-ruse