Срещи

Юбилейна вечер на писателя Владимир Зарев

Представяне на книгата „Владимир Зарев. Литературна анкета“ от проф. Николай Димитров - 6 октомври, 19 ч., Софийска градска художествена галерия

Юбилейна вечер на писателя Владимир Зарев


◊ ПОКАНА

Столична община. Дирекция култура
Столична библиотека
Издателска къща „Хермес“

имат удоволствието да Ви поканят на

Юбилейна вечер на писателя Владимир Зарев


Събитието се организира във връзка със 70-годишнината на автора и на него официално ще бъде представена книгата „Владимир Зарев. Литературна анкета“ от проф. Николай Димитров.


Заповядайте на 6 октомври (петък) от 19,00 часа в
Софийска градска художествена галерия –
София, ул. „Ген. Гурко“ № 1

Специално участие в юбилейната вечер ще вземат камерният оркестър на Бедрос Папазян и актьорът Ириней Константинов.

За творчеството на Владимир Зарев ще говори проф. Михаил Неделчев, а за „Владимир Зарев. Литературна анкета“ – проф. Николай Димитров.

Във връзка със 70-годишнината на писателя Издателска къща „Хермес“ ще организира творчески вечери на Владимир Зарев в Пловдив, Велико Търново, Варна, Видин. По време на срещите му с читателите ще бъде представена и книгата „Владимир Зарев. Литературна анкета“ от проф. Николай Димитров.


◊ ЗА КНИГАТА

Литературната анкета с Владимир Зарев е плод на дългогодишни наблюдения и разговори на проф. Николай Димитров с писателя. Тя представя най-пълно и цялостно творческия път на един от най-значимите съвременни български писатели. Анкетата проследява предисторията и написването на основните произведения на писателя – като се започне от първите му литературни текстове, през трилогията „Битието“, „Изходът“ и „Законът“, и се стигне до най-новия му роман „Орлов мост“.
   
Литературната анкета очертава не само творческия профил на писателя, но и неговата житейска съдба. В разговорите Владимир Зарев е пределно откровен и емоционален в спомените си за детските години, за уроците на своите родители и премеждията, през които минава неговият творчески път. Впечатляващи са философските прозрения на Зарев за божественото начало у човека, размислите му за свободата, властта и парите.
   
Литературната анкета ще предизвика интерес не само сред професионалните литератори, но и сред най-широк кръг от неговите почитатели.


◊ ЗА ПИСАТЕЛЯ

Владимир Зарев е един от най-талантливите съвременни български писатели. Пише художествена проза на изключително високо равнище. Автор е на забележителни романи, сред които са трилогията „Битието“, „Изходът“, „Законът“, „Поп Богомил и съвършенството на страха“, „Хрътката“, „Хрътката срещу Хрътката“, „Светове“, „Лето 1850“, „Разруха“, „Орлов мост“ и др.
   
Повече от четири десетилетия романите на Зарев са своеобразен летопис на социалния и обществения живот от началото на ХХ век до наши дни. Тематичното разнообразие на неговото творчество отразява реалистично, но и проникновено аналитично, както исторически събития, така и актуални проблеми на нашата съвременност.
   
Всяка негова книга се радва на широк обществен отзвук и на голям читателски интерес.
   
Владимир Зарев е сред най-четените съвременни български автори в Столична библиотека. Той е призьор на Годишните награди „Писател на годината“ на библиотеката за 2014, 2015 и 2016 г.
   
По мотиви от „Битието“ е заснет култовият сериал „Дървото на живота“. Очаква се и игрален филм по мотиви от романа „Разруха“.    
   
С книгите си Владимир Зарев е посланик на българската литература по света. Негови творби са превеждани в Германия, Австрия, Русия, САЩ, Чехия, Полша, Унгария, Румъния, Турция, Хърватия, Сърбия.
   
Авторитетният „Берлинер Цайтунг“ пише: „Владимир Зарев е българският Балзак!“. А вестник „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ оценява изключително високо „Разруха“: „Ние очаквахме големият роман на промяната да се появи в Полша, Унгария или Чехия, но той дойде от България“.
   
Като главен редактор на елитното списание за българска и световна литература „Съвременник“, той работи за отстояване и популяризиране на българската духовност. Владимир Зарев беше част и от експертното жури на проекта „Ръкописът“ на Българската национална телевизия, чрез който се даде шанс на млади и талантливи автори да развият потенциала си на писатели.

Владимир Зарев е носител на редица престижни награди, сред които Националната литературна награда „Иван Вазов“. През юли той беше отличен и с Националната литературна награда „Елин Пелин“. Тя се връчва веднъж на 10 години за цялостно творчество и принос в областта на белетристиката.



Автор:
ИК "Хермес"
Публикация:
04.10.2017 г. 16:13
Посетено:
1268
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/26400-yubileyna-vecher-na-pisatelya-vladimir-zarev