Срещи

„Полско-еврейските отношения по време на войната и след това” - лекция на д-р Матеуш Шпитма

6 септември, 17.00 ч., Банско, в рамките на XI Фестивал „Лимуд Кешет 2017”

„Полско-еврейските отношения по време на войната и след това” - лекция на д-р Матеуш Шпитма


◊ ПОКАНА

„Полско-еврейските отношения по време на войната и след това”
Лекция на д-р Матеуш Шпитма
,
зам.-председател на Института за национална памет

В рамките на XI Фестивал „Лимуд Кешет 2017” (Банско, 5-10.09.2017)

Кога: 6 септември, сряда, 17.00 ч. 
 
Къде: Конферентна зала на „Регнум апарт хотел” в Банско

Организатори: Полски институт в София, съвместно с Организацията на евреите в България „Шалом”


Матеуш Шпитма – историк, зам.-председател на Института за национална памет, в който работи от 2000 г. В периода 2015–2016 е директор на Музея на поляците, спасявали евреи по време на Втората световна война „Сем. Улма“ в Маркова. Автор, съавтор и редактор на няколко научни книги, в т.ч. посветени на спасяването на евреи от поляци по време на немската окупация („Праведниците и техния свят. Maркова на снимките на Юзеф Улма“, 2007, 2015; The Risk of Survival. The Rescue of the Jews by the Poles and the Tragic Consequences for the Ulma Family from Markowa, 2009), както и на няколко десетки научни и научно-популярни статии. Публикувал е в „Dziennik Polski”, „Nasz Dziennik”, „Gość Niedzielny”, „Tygodnik Powszechny”, „Zeszyty Historyczne WiN”, „Biuletyn IPN”, „pamięć.pl”.

Специално място в изследванията му, както и в популяризаторската му дейност заема историята на сем. Улма, избито от германците заедно с укриваните от тях евреи на 24 март 1944 г. в Маркова. Освен книги и многобройни статии, публикувани и извън Полша, той е автор на идеята и учредител (както и уредник на постоянната експозиция) на Музея на поляците, спасявали евреи по време на Втората световна война „Сем. Улма“ в Маркова.
 
Матеуш Шпитма е съорганизатор на над двадесет младежки посещения на места, свързани с мартирологията на поляците (в т.ч. концлагерите Аушвиц, Заксенхаузен и Дахау, Катин, Харков и Медное), както и съавтор и ръководител на авторския колектив на три издания на образователни материали на ИНП „Катинското престъплание“.

През 2009 г. той е награден от президента Лех Качински с „Бронзов кръст за заслуги“, а в 2016 г. президентът Анджей Дуда му връчва „Сребърен кръст за заслуги“.

Oт 2016 г. Матеуш Шпитма е почетен член на Полската асоциация на праведниците на света. От 2017 г. той е член на Програмния съвет на Еврейския исторически институт.


Заповядайте!

  
Автор:
Полски институт
Публикация:
05.09.2017 г. 15:20
Етикети:
БансколекцияПолски институт
Фестивал Лимуд Кешет 2017
полско-еврейските отношения
д-р Матеуш Шпитма
Посетено:
953
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/26244-polsko-evreyskite-otnosheniya-po-vreme-na-voynata-i-sled-tova-lektsiya-na-d-r-mateush-shpitma