Срещи

За втора поредна година България става домакин на Лятна международна академия по драматургично писане

"Да умреш от смях“, oт 29 юли до 9 август в Боженци, Габрово и София

За втора поредна година България става домакин на Лятна международна академия по драматургично писане


◊ СЪБИТИЕТО

За втора поредна година в България ще се състои Лятна международна академия за драматургично писане, от 29 юли до 9 август в Боженци, Габрово и София. Тазгодишното издание е озаглавено „Да умреш от смях“, а темата е вдъхновена от най-известната забележителност на Габрово и жителите му – хумора и сатирата.

Организатор на събитието е сдружение „Арте Урбана Колектив”, а съорганизатори са Музей на архитектурно-исторически резерват „Боженци“ и Община Габрово.

Летният лагер е предназначен за студенти и млади професионалисти от всички области на изкуството. Освен ателиетата (за писане на документални филми, за театрални текстове и за физически подход към писането), за които имаше предварителна селекция на участници, в програмата са включени и безплатни лекции, от които публиката може да се възползва.

Официалното откриване на Академията ще се състои на 29 юли във Френския институт, в присъствието на всички лектори, взимащи участие в програмата: Андреа Брунело (Италия), Елица Георгиева (Франция/България), Катарина Машенка Хорн (Германия), Линда Кларк (Великобритания), Марко Стаменкович (Сърбия), Сара Грочала (Великобритания), Фернандо Санчес-Кабезудо (Испания) и Ани Васева (България).


◊ В ПРОГРАМАТА

Първата безплатна лекция пък ще се проведе на 30 юли, отново във Френския институт. Линда Кларк, писател, създател и продуцент на видеоигри от Великобритания, ще запознае българската публика със специфичното писане на сценарии на видеоигри и виртуални платформи. Тя ще разкаже за историята на писането на такива сценарии и как те са се развили понякога от съвсем прости текстови форми.

Други акценти от програмата са откритите лекции, които ще се проведат в музей „Дом на хумора и сатирата“ в гр. Габрово. Марко Стаменкович, изкуствовед и философ, ръководител на проекти и изложби в цяла Европа, ще разкаже за идеята на курираната от него изложба озаглавена “Да умреш от смях”, която даде името тазгодишното издание на Академията. Лекцията ще се състои в понеделник 31.07. от 18:00 ч.

Италианският режисьор, драматург и докторант в областта на физиката Андреа Брунелло, който свързва театъра и науката в своето творчество, ще разкаже за това, къде да търсим емоцията в един научен текст и как после да пресъздадем тази емоция на театралната сцена. Неговата лекция ще можем да чуем на 02.08. (сряда) от 18:00 ч.

Последната лекция на 04.08. (петък) от 18:00 ч. ще ни запознае с испанеца Фернандо Санчес-Кабесудо, актьор и режисьор, основател на Kubik Fabrik, творческо пространство в Мадрид. Той ще сподели с публиката повече за проекта си "Storywalker", който има за цел да разкаже историята на квартала Узера в Мадрид чрез историите на неговите жители. Резултатът е едно театрализирано мобилно приложение, с помощта на което Узера оживява пред очите на зрителя.

Събитието е подходящо не само за български творци, но и за чуждестранни участници, тъй като всички лекции и ателиета ще се проведат на английски език. Специално за събитието ще пристигнат 25 участника от 14 държави (включително Япония, Колумбия и САЩ), които ще бъдат настанени в село Боженци, архитектурен и исторически резерват.

След края на Академията, на 9 август в Боженци ще бъдат представени резултатите от различните й модули, а селото ще се превърне в открита сцена и за концертите на певицата Туи Мамаки от Нова Зеландия и Kottarashky & The Rain Dogs, на които всички са добре дошли.

Всички лекции и допълнителни събития са с вход свободен, срещу предварително записване на: bozhentsi2017@gmail.com

Повече информация и подробна програма на: www.arteurbanacollectif.com/summer-scriptwriting-base.html


Автор:
Arte Urbana Collectif
Публикация:
19.07.2017 г. 15:22
Посетено:
1137
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/26119-za-vtora-poredna-godina-balgariya-stava-domakin-na-lyatna-mezhdunarodna-akademiya-po-dramaturgichno-pisane