Срещи

Библейска беседа "Петдесетница - от старозаветния предобраз до новозаветната реалност"

Майската среща от цикъла беседи "Книгата на книгите"

Библейска беседа "Петдесетница - от старозаветния предобраз до новозаветната реалност"


◊ ПОКАНА

Фондация "Покров Богородичен"
и
Ателие–книжарница "Къща за птици"
 
Ви канят на
майската среща от цикъла беседи 'Книгата на книгите'

на тема

Петдесетница - от старозаветния предобраз до новозаветната реалност

“Когато настана ден Петдесетница, те всички в единомислие бяха заедно” (Деян 2:1)

Известно е, че юдейският празник Шавуот се чества 50 дни след Пасха, припомняйки за получаването на Божиите заповеди от Мойсей на планината Синай. Но как този Ден от празник на юдейския народ става тържество за цялото човечество? Има ли места в старозаветните книги, в които се говори за проявленията на Светия Дух? Отговори на тези въпроси ще потърсим заедно с доц. д-р Ивайло Найденов от Богословския факултет на Софийския университет. Очакваме ви!


Лектор:
 
Доц. д-р Ивайло Найденов е преподавател по старозаветна библеистика и библейски еврейски език в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Член е на Съюза на учените в България, на Обединението на библеистите „Библейски колегиум”, на Комисията за най-новия превод на Библията на български език и на Института „Библия – култура – диалог”. Научно-изследователската му дейност е в областта на Свещеното Писание на Стария Завет. Автор е на монографиите „Библейският Йона” от поредицата „Библейска библиотека”3 (ББ 3) и „Лозата и виното в Стария Завет (културно-историческо и екзегетическо изследване)”, както и на множество публикации. Съставител е на сборниците „Библията и морето” (ББ 5) и „Из историята на старозаветния библейски канон” (ББ 6).


Къде: Aтелие-книжарница „Къща за птици” (София, ул. „Проф. Асен Златаров” 22).

Кога: 29 май 2017, понеделник, 18:30 ч.



Автор:
Организаторите
Публикация:
26.05.2017 г. 16:43
Посетено:
912
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/25811-bibleyska-beseda-petdesetnitsa-ot-starozavetniya-predobraz-do-novozavetnata-realnost