Срещи

Стивън Грос в София с книга, лекция и семинар!

Стивън Грос представя „Осъзнат живот“ в София

Стивън Грос в София с книга, лекция и семинар!


◊ ПОКАНА

Д-р Стивън Грос, авторът на сензационния бестселър „Осъзнат живот” (с оригинално заглавие The Examined Life: How We Lose and Find Ourselves), ще се срещне лично със софийската публика в София на 12 май! Гостуването се осъществява по покана на издателство „Колибри”, Българското психоаналитично общество и Нов български университет.

На 12 май, петък, от 19:00 ч. заедно с д-р Грос ще потърсим отговор на въпросите: Как да преодолеем страха от загубата? Защо попадаме от една безизходица в друга? Каква е стойността на разказаните истории в живота и психоанализата?

С участието на: Орлин Тодоров – психоаналитик и автор на книги по психоанализа; д-р Давид Йерохам – лекар и психотерапевт; Георги Тенев – писател, драматург, продуцент; Ясен Захариев - философ и университетски преподавател. Дискусията е отворена за широката публика!

Философката Симон Вейл описва как двама затворници в съседни килии с течение на времето се научават да разговарят един с друг, като потропват по стената. „Стената е онова, което ги разделя, но в същото време е и единственото им средство за комуникация – пише тя. – Всяка раздяла е връзка.“ „Осъзнат живот” е книга за тази стена. За желанието ни да разговаряме, да разбираме и да бъдем разбрани. Също така за способността ни да слушаме – да се вслушваме не само в думите на другите, но и в мълчанието между тях.

Стивън Грос не е магьосник. Той владее изкуството на ефективното слушане. Прозренията в тази книга са плод на 25 години психотерапевтична практика и над 50 000 часа, прекарани в съпреживяване и пресътворяване на личната история на пациентите му.  Заглавието остава 3 месеца в челната петица на „Сънди Таймс”. Няколко месеца по-късно излиза в САЩ и Канада и веднага оглавява класацията за най-продавани заглавия на „Ню Йорк Таймс”. През 2014 г. водещи литературни критици поставят „Осъзнат живот“ сред най-значимите книги за годината. Този извънреден за психоаналитична книга успех – хилядни тиражи, множество интервюта, бляскави рецензии – дава допълнителен тласък, книгата е преведена на 30 езика и печели международна известност. Българският превод е дело на Мая Ненчева.

„Днес толкова много от пациентите, които съм лекувал като млад, са някъде далече или са вече мъртви, но понякога, когато се будя от сън например, откривам, че ги търся, за да им кажа още нещо”, споделя авторът.

Очакваме ви на 12 май, петък, точно в 19:00 ч. в Литературен клуб „Перото”. Дискусията е отворена за широката публика.

• На 13 май, събота, от 10:00 ч. д-р Грос ще изнесе лекция в Нов български университет на тема „Разказването, личната история и психоанализата”. Повече за лекцията и семинара на 13 май можете да научите от сайта на Българското психоаналитично общество.

 


Автор:
Издателство Колибри
Публикация:
10.05.2017 г. 17:23
Посетено:
1119
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/25679-stivan-gros-v-sofiya-s-kniga-lektsiya-i-seminar