Срещи

Дискусия "Християнската тема в киното"

Априлската среща от поредицата беседи и дискусии „Православие и съвремие“

Дискусия "Християнската тема в киното"


◊ ПОКАНА

Интернет портал Православие България

Ви кани в Светлата седмица на априлската среща от поредицата беседи и дискусии под надслов

„Православие и съвремие“

Християнската тема в киното

и

откриване на фотоизложбата

Градът: духовни пространства

на Етюд-и-те на София


От „Последното изкушение на Христос“ на Мартин Скорсезе до най-новия филм на режисьора – „Мълчание“. От филмовата версия на известната рок опера „Исус Христос суперзвезда“ до филма на Мел Гибсън „Страстите Христови“, следващ евангелските събития... Бурни спорове, а понякога и скандали, или тъкмо обратното – адмирации и възторг, са провокирали в критици и зрители през годините някои от тези образци на световното кино.

Може ли съвременното игрално кино, посветено на християнски мотиви и идеи, да преобръща духовни нагласи и да бъде едно от средствата за благовестие на Христовата истина? Или това е твърде наивно и дори рисковано очакване? Нужно ли е един филм да носи етикета „християнски“, за да съдържа християнски етос в себе си? Имат ли интерес българските режисьори, сценаристи и кинопродуценти към християнската тема?

По тези и още въпроси ще дискутират преподавателят и сценаристът доц. д-р Невелина Попова от департамент кино на Нов български университет, протойерей д-р Добромир Димитров, свещеник във великотърновския храм „Св. Мина“ и преподавател в Православния богословски факултет, Георги Тенев, писател, сценарист и драматург, и актьорът Китодар Тодоров. Модератор на срещата ще бъде доц. д-р Костадин Нушев от Богословския факултет на СУ.

В същия ден и по същото време – на Светли четвъртък, ви очакваме и на откриването на фотоизложбата „Градът: духовни пространства“ на Иван Шишиев, автор на емблематичния проект Етюд-и-те на София.

Само за две години от своето начало Етюд-и-те събраха над 85 хиляди фенове във фейсбук. Снимките, включени в проекта на младия богослов и фотограф, внасят слънчева перспектива дори и в най-опакия ден.

„Градът: духовни пространства“ разкрива вглъбеното лице на градската среда, обляно в тиха светлина, извън всепоглъщащия хаос на злободневието. Фотоизложбата може да се види в „Къща за птици“ от 20 април до 29 май.

В рамките на събитието ще бъде представен и трейлър на българския документален филм „Градината на Пресвета Богородица“ и дарителската кампания за неговото довършване.

 

Къде: ателие-книжарница „Къща за птици” (София, ул. "Проф. Асен Златаров" 22)

Кога: 20 април (Светли четвъртък), 18.30 ч.


Автор:
Организаторите
Публикация:
19.04.2017 г. 16:39
Посетено:
1041
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/25509-diskusiya-hristiyanskata-tema-v-kinoto