Срещи

Хуан Майорга в България

Известният испански драматург ще се срещне с българската публика

Хуан Майорга в България


◊ ПРОГРАМА

• На 23 март от 19.00 ч. известният испански драматург Хуан Майорга ще се срещне с българската публика в Центъра за култура и дебат „Червената къща“. Майорга пристига в България по покана на Институт Сервантес София.

Заедно с преводача и журналист Нева Мичева и актьорa и преподавател от НАТФИЗ проф. д-р Атанас Атанасов, Майорга ще разговаря за своите творби, театъра и изкуството. Нева Мичева превежда пет негови пиеси ("Химелвег", "Хамелин", "Момчето от последния чин", "Облогът на Паскал" и "Костенурката на Дарвин").

Събитието ще бъде на български и испански език, с превод. Входът е свободен. Можете да резервирате място тук: http://www.redhouse-sofia.org/Event.aspx?id=14697, както и на тел.: (+ 359 2) 988 81 88, (+ 359 885) 82 85 32  и e-mail office@redhouse-sofia.org

• Също на 23 март от 10.00 ч. Майорга ще се срещне и със студенти от НАТФИЗ в Конферентната зала на ул. "Г. Раковски" 114.

На 22 март от 19.30 ч. в Сатиричния театър Хуан Майорга ще гледа единствения спектакъл по негов текст в България в момента - "Хамелин" - дипломно представление на младия режисьор Александра Петрова. Постановката спечели две от пет номинации за "Икар" в категорията "Дебют" (за режисурата на Александра Петрова и за играта на Мартин Христов в две роли) и се играе на българска сцена с подкрепата на Институт Сервантес.

 

Хуан Майорга (Мадрид, 1965) е математик и философ и един от най-превежданите и продуктивни испански драматурзи. Носител е на испанската Национална награда за театър – най-високото признание за сценични изкуства в страната. Едни от най-успешните  му пиеси са: „Към вечния мир” („La paz perpetua”), „Himmelbeg” и „Любовни писма до Сталин” („Cartas de amor a Stalin”).

Пиесите на Майорга са поставяни из цяла Европа. Награждаван е с всякакви важни испански и международни награди, сред които Националната за драматична литература (Испания, 2013) и най-престижната европейска награда в областта на драматургията „Нови театрални реалности“ (2016). Творбите му са сложни и дълбоки, а темите – неслучайни: детско насилие, концлагери, власт и бунт, прогрес и история...  Едни от най-успешните му пиеси са: "Към вечния мир", „Химелвег", "Любовни писма до Сталин".

Първата поява на Майорга на българска сцена е през 2009 г., когато в Театър 199 проф. д-р Атанас Атанасов поставя "Към вечния мир" под заглавие "Облогът на Паскал". Любопитен детайл е, че в момента в Пловдивския театър се репетира неговата пиеса "Момчето от последния чин", чиято екранизация - филмът Dans la maison на Франсоа Озон - печели наградата за сценарий и най-добър филм в Сан Себастиан (2012).


Автор:
Институт Сервантес София
Публикация:
22.03.2017 г. 13:37
Посетено:
1183
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/25312-huan-mayorga-v-balgariya