Срещи

Лекция на Магдалена Яшча, историк от Музея на Втората световна война в Гданск и презентация за музея

9 март 2017 г., 17.00 ч., Национален военноисторически музей

Лекция на Магдалена Яшча, историк от Музея на Втората световна война в Гданск и презентация за музея
Музей на Втората световна война в Гданск. Сн.: Доминик Вернер


ПОКАНА

„Полската нелегална държава – феномен в окупирана Европа” -  лекция на Магдалена Яшча, историк от Музея на Втората световна война в Гданск и презентация за музея

Кога: 9 март 2017 г., четвъртък, 17.00 ч.

Къде: Национален военноисторически музей, ул. „Черковна” № 92, вход свободен, откъм ул. „Омуртаг“

Организатори: Полски институт в София съвместно с Националния военноисторически музей

 

През 2008 г. Гданск е избран за построяване на Музея на Втора­та световна война и това не е случайно. Именно тук, на полуос­тров Вестерплате, на 1 септември 1939 г. е осъществено германското нападение срещу полски военен обект, което се смята за начало на Втората световна война. Мисия­та на музея е да се изгради модерна институция, в която да бъде разка­зана историята на войната като най-големия катаклизъм на ХХ век. Тази задача не губи своята актуал­ност до днес и въпреки факта, че са изминали над 70 години от избухването й, в Европа няма музей, който всеобхватно и цялостно да пред­ставя протичането и същността на този конфликт.

Една от основните цели на музея е да запознае света с преживяното по време на войната от Полша и страните от Централна и Източ­на Европа. Тези факти са твърде малко познати в Западна Европа и страните извън европейския континент.

В центъра на вниманието са съд­бите на отделните хора, общно­сти и народи. Военната история е използвана като фон на разказа за ежедневието на цивилните гражда­ни и войници, окупационния терор и такива явления като геноцида, съпротивата срещу окупатора и голямата политика. Целта на този начин на представяне на събития­та е да бъде усетена изключител­ността на преживяното по време на войната, в която най-много жертви дава цивилното население.

Oткриването на музея ще се със­тои през 2017 г. (източник: www.muzeum1939.pl)

Автор:
Полски институт
Публикация:
08.03.2017 г. 16:31
Посетено:
1201
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/25232-lektsiya-na-magdalena-yashcha-istorik-ot-muzeya-na-vtorata-svetovna-voyna-v-gdansk-i-prezentatsiya-za-muzeya