Срещи

Беседа на тема „Авраам – баща на много народи"

Февруарската среща от цикъла беседи "Книгата на книгите"

Беседа на тема „Авраам – баща на много народи"


◊ ПОКАНА

Фондация Покров Богородичен
и
Ателие–книжарница „Kъща за птици”
 
Ви канят на
февруарската среща от цикъла беседи "Книгата на книгите"

на тема
Авраам – баща на много народи


“Аз го избрах, за да заповядва на синовете си и на своя дом след себе си, да ходят по пътя Господен и да вършат правда и съд…“
(Бит. 18:19)

Февруарската среща от новия цикъл беседи „Библейски образи и символи“ – част от поредицата „Книгата на книгите“, ще бъде посветена на светия праотец Авраам.

Личността на старозаветния патриарх Авраам свързваме най-ярко с няколко библейски епизода, сред които посещението на тримата странници (Бит. 18:1-15), жертвоприношението на Исаак и др. Големият богослов Павел Евдокимов ни припомня литургичното тълкуване на библейския разказ на Авраамовата среща с тримата мъже: “Блажени Аврааме, ти си Ги видял, ти си приел единното и троично Божество.” Какво е мястото на Авраам в юдео-християнската традиция? Каква е неговата роля, погледната от перспективата на новозаветния светоглед? На тези въпроси отговор ще предложи лекторът доц. д-р Ивайло Найденов от Богословския факултет на СУ. Очакваме ви!


Лектор:

Доц. д-р Ивайло Найденов е преподавател по старозаветна библеистика и библейски еврейски език в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Член е на Съюза на учените в България, на Обединението на библеистите „Библейски колегиум”, на Комисията за най-новия превод на Библията на български език и на Института „Библия – култура – диалог”. Научно-изследователската му дейност е в областта на Свещеното Писание на Стария Завет. Автор е на монографиите „Библейският Йона” от поредицата „Библейска библиотека”3 (ББ 3) и „Лозата и виното в Стария Завет (културно-историческо и екзегетическо изследване)”, както и на множество публикации. Съставител е на сборниците „Библията и морето” (ББ 5) и „Из историята на старозаветния библейски канон” (ББ 6).


Къде: ателие-книжарница „Къща за птици” (София, ул. „Проф. Асен Златаров” 22).

Кога: 22 февруари (сряда), 18:30 ч.



Автор:
Организаторите
Публикация:
20.02.2017 г. 17:26
Посетено:
1044
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/25139-beseda-na-tema-avraam-bashta-na-mnogo-narodi