Срещи

Весела Ляхова - гост на Литературен салон "Spirt and Spirit"

21 февруари 2017, 19:00 ч., Клуб "Петното на Роршах", Пловдив

Весела Ляхова - гост на Литературен салон "Spirt and Spirit"


◊ СЪБИТИЕТО

Издателство "Жанет 45" и Литературен салон „Spirt and Spirit“
представят
Весела Ляхова, автор на романа "Бежанци" и сборника с разкази "Квартал Зона Обиколна"

Модератор: Александър Секулов

21.02.2017, вторник, 19:00 ч.
Петното на Роршах, Пловдив, ул. "Йоаким Груев" 36


• Обявяваме началото на "Младият Пловдив чете"

Весела Ляхова ще даде началото на ежегодната инициатива за насърчаване на четенето и срещите със съвременни автори "Младият Пловдив чете" с разговор с ученици от  ЕГ "Иван Вазов" на 21 февруари (14.30 ч.).

През първата седмица на "Младият Пловдив чете" ще гостуват още:

. Авторката на книжната поредица за мотовете и книжката "Моите красиви рога" - Радостина Николова ще се срещне с деца от СУ “Св. Константин-Кирил Философ” и СУ “Софроний Врачански” на 23 февруари.

. По покана на ЕГ "Пловдив" на 24 февруари, петък от 12.45 за разговор с ученици ще гостува Здравка Евтимова,  писател и преводач.


* * *

Романът „Бежанци“ предизвика интереса на читателите с разработването за пръв път в българската литература на темата за обезбългаряването на Беломорието през ХХ век и за отродяването на компактни маси от българския народ. Творбата пресъздава един завършен свят, сложен, многолюден, изтъкан от противоречия, но логически обвързан и убедителен във внушенията си. Романът представи България на Европейския фестивал на първите новелисти в рамките на Международния панаир на книгата в Будапеща 2014 г. През 2013 и 2014 г. той бе номиниран за редица национални награди, отличен е с наградата „Хр. Г. Данов“ на Министерството на културата (2014) и с първа награда за художествена литература на Портал „Култура“ (2014) за осветляване на белите полета от близката ни история.

Възхитителна почтителност към историческия факт. Нищо не е черно и бяло… Авторката задава въпроси, върху които е крайно необходимо да се размишлява и дискутира.
Милена Златарова

Това усещане за автентичност на писането покорява тотално.
Виолета Тончева

Весела Ляхова проявява забележителен усет към различните пластове в българския език на равнището на сюжета, но и на равнището на авторския наратив.
Л. Димитров

Неудържимо е впечатлението за пластичност в рисунъка – все едно какво е пред очите на разказвача: пейзаж, градски интериор, диалог, детайл…
Цв. Ракьовски


Автор:
ИК Жанет 45
Публикация:
20.02.2017 г. 15:49
Посетено:
978
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/25137-vesela-lyahova-gost-na-literaturen-salon-spirt-and-spirit