Срещи

Александър Шурбанов е поет на месеца в Столична библиотека през декември

Поетичен рецитал на 20 декември от 18:30 ч. в Литературния клуб на библиотеката

Александър Шурбанов е поет на месеца в Столична библиотека през декември


◊ СЪБИТИЕТО

Александър Шурбанов е поет на месеца в Столична библиотека през декември

Поетът, писател, преводач и дългогодишен университетски преподавател, който съвсем наскоро получи поредното си отличие – Почетен знак „Златен век” на Министерството на културата, ще бъде представен на 20 декември (вторник) от 18:30 ч. в Литературния клуб на библиотеката (пл. „Славейков” 4).

За него ще говори Силвия Чолева, а в авторския му рецитал ще се включат флейтистките Мила Павлова и Ана-Мария Крайчева. Входът е свободен.

Освен това книгите на Шурбанов (авторски и преводни) са на разположение на читателите, изложени във витрини на втория етаж в Направление „Обслужване”.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АЛЕКСАНДЪР ШУРБАНОВ

Александър Шурбанов е роден в София на 5 април 1941 г. Завършва английска филология в Софийския университет и след специализация в Съсекския университет във Великобритания през 1972 г. защитава дисертация върху реформата на елизабетинската поетична образност в творчеството на Джон Дън за научната степен Кандидат на филологическите науки. Постъпва на работа като асистент в Катедрата по англицистика и американистика на Софийския университет. През 1991 г. след защитата на втора дисертация, върху творчеството на Кристофър Марлоу, получава степента Доктор на филологическите науки. Завършва трудовия си стаж през 2009 г. като професор по английска литература след четири десетилетия преподаване в Софийския, Великотърновския, Югозападния и Пловдивския университет у нас, както и в няколко чуждестранни университети: Лондонския, Калифорнийския, Нюйоркския и др. С лекции е гостувал в Англия, САЩ, Испания, Португалия, Германия, Швеция, Полша, Гърция, Турция, Македония и Индия. Почетни докторати са му присъдени от британските университети на Кент и Съри. Неколкократно е избиран за ръководител на англицистичната катедра и за декан на Факултета по класически и нови филологии в Софийския университет. Член е на Европейското общество по англицистика, на Европейската Шекспирова научна асоциация, на Английската асоциация и др. Основател е на Българското дружество за британски изследвания. Автор е на многобройни книги, монографии, студии и статии по проблемите на английската литературна история, както и на рецепцията на английската литература в България.Дълго преди да започне университетската си кариера, още през петдесетте години на миналия век Александър Шурбанов се появява като поет по страниците на литературния ни печат и до днес без прекъсване публикува стихове в периодичните издания, в сборници и антологии. Първата му самостоятелна поетична книга, „Третата ръка”, излиза през 1977 г. и е последвана от още 11 стихосбирки. Две от тях са издадени в превод на Людмила Уайтман в САЩ и Богомил Гюзел в Македония. Негови творби са превеждани и в Англия, Индия, Испания, Унгария, Полша, Швеция, Гърция, Турция и Мексико. Шурбанов е автор и на 6 есеистични книги. През тази година издателство „Сиела” публикува сборника му с най-нови есета, размисли и стихотворения, озаглавен „Опит”, една поетична равносметка за изминатия път. 

Голяма част от творческата си енергия Шурбанов е отдал и на поетичния превод, за да пресъздаде на български език, в български стих някои от шедьоврите на английската поезия: „Кентърбърийски разкази” на Джефри Чосър, великите трагедии на Шекспир („Хамлет”, „Отело”, „Крал Лиор”, „Макбет”), поетични драми на Шекспировите съвременници Марлоу, Бен Джонсън, Мидълтън, Уебстър и Декър, „Изгубеният рай” на Джон Милтън, лирически стихотворения и поеми на Джон Дън, Уърдсурт, Колридж, Байрон, Дилън Томас, Тед Хюз, Ейдриън Мичъл и др. Превеждал е и романи на Конан Дойл и Джон Ъпдайк, както и класически творби за деца като приказките на Биатрикс Потър и подбор от традиционните стихчета за най-малките, известни като nursery rhymes (нърсъри раймс) в книгата „Колко ягоди растат по морето”.

Александър Шурбанов е сред основателите и пръв заместник-председател на Сдружението на български писатели, член-основател на Съюза на преводачите в България, основател и първи президент на Съвета на писатели и преводачи от три морета (европейска литературна организация под егидата на ЮНЕСКО) на остров Родос, Гърция, дългогодишен член на Българския ПЕН център и др. Член е на редакционните колегии на няколко литературоведски списания в България и чужбина. Носител е на следните награди: Почетен знак на Софийския университет със синя лента; Орден „Кирил и Методий” I степен; Национална награда “Христо Г. Данов” за цялостен принос към културата; Почетен Аскеер за принос към театралното изкуство; Национална литературна награда „Гео Милев”; Голямата награда на Портал „Култура” за изключителен принос в поезията и превода; Почетен знак „Златен век” на Министерството на културата.


Автор: Столична библиотека
18.12.2016 г. 16:02
Посетено: 1180
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/24853-aleksandar-shurbanov-e-poet-na-mesetsa-v-stolichna-biblioteka-prez-dekemvri