Срещи

Прожекция на филм и дискусия в Червената къща за Международния ден на човешките права

Прожекция на афганистанския документален филм „Кадър по кадър” за създаването на първите свободни медии в Афганистан след талибанския режим

Прожекция на филм и дискусия в Червената къща за Международния ден на човешките права


◊ СЪБИТИЕТО

По случай Международния ден на човешките права, който светът празнува на 10 декември, на 12 декември (понеделник) от 18:30 Посолството на Кралство Нидерландия организира прожекция на документалния филм от Афганистан „Кадър по кадър” (Frame by Frame 2015, 85 мин.) на режисьорите Александра Бомбах и Мо Скарпели. Прожекцията ще бъде последвана от дискусия. Събитието ще се проведе в Червената зала на Центъра за култура и дебат „Червената къща”. Входът е свободен.   

Филмът е със субтитри на български и английски език и разказва историята на четирима афганистански фотожурналисти – сред първите, получили обучение по фотография след края на талибанския режим (1996-2001), който забранява фотографията като смъртен грях.

След 2001 в Афганистан се появяват първите наченки на свободна преса и започва революция във фотографията. Фоторепортерите започват буквално от нулата, като се опитват да бъдат полезни на страната си в новата и опасна медийна среда, която търси да преформулират Афганистан за света и за себе си. Чрез интервюта, силна фотожурналистика и непоказвани до премиерата на филма архивни кадри, заснети тайно по време на талибанския режим, „Кадър по кадър” прави публиката съпричастна със съдбата на тези четирима журналисти. Големият въпрос обаче остава: ще се върнат ли фундаменталистите отново?

Въведение в темата и представяне на филма ще направи посланикът на Нидерландия у нас, Н.Пр. Том ван Оорсхот.

Прожекцията ще бъде последвана от разговор с публиката с гост Севда Шишманова, програмен директор на Българската национална телевизия.

Прожекцията е организирана със съдействието на фестивала Movies that Matter.

Можете да видите трейлър на филма тук: https://vimeo.com/141104728.

Можете да направите резервация за събитието тук: http://www.redhouse-sofia.org, както и на телефони (+ 359 2) 988 81 88, (+ 359 885) 82 85 32 и e-mail office@redhouse-sofia.org.

 

Автор:
Център за култура и дебат "Червената къща"
Публикация:
08.12.2016 г. 15:31
Посетено:
1156
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/24779-prozhektsiya-na-film-i-diskusiya-v-chervenata-kashta-za-mezhdunarodniya-den-na-choveshkite-prava