Срещи

Евгений Евтушенко във Варна

Авторски рецитал на поета

◊ ВРЕМЕ И МЯСТО

На 22.06.2006 г. от 19.30 ч. в зала 1 на Фестивалния и конгресен център - гр. Варна.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА Е. ЕВТУШЕНКО

Евгений Александрович е една от най-ярките и емблематични фигури в руската поезия от втората половина на ХХ век и един от най-превежданите у нас творци, прозаик, публицист и кинорежисьор. Роден през 1933 г. в Сибирската станция Зима, той е автор на повече от осемдесет стихосбирки, а стиховете му са преведени на 72 езика. Става известен с поезията си, заклеймяваща режима на Сталин, когато е едва двадесетгодишен.
 
През 1968 г. осъжда публично влизането на руските войски в Чехословакия и това му носи гнева на официалната власт. През 1988-1991 г. е депутат в Руската дума. По-късно заминава за САЩ, където преподава руска литература.

Евтушенко е сред малцината поети, рецитирали своите стихове пред хилядна публика. Той е член на Европейската академия за изкуства и наука и почетен член на Американската академия за изкуства.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПОСЕЩЕНИЕТО МУ У НАС

Гостуването му в България съвпадна и с премиерата на две негови книги, представени от издателство "Български писател" - избрани стихотворения "Трета памет” и романа "Не умирай пред смъртта".

На 20 юни във Враца Евтушенко получи международната Ботевска награда за цялостно творчество и за принос в световната литература.

Той е 15-ият кавалер на престижната награда, учредена още през 1972 г. с Указ на Държавния съвет.
Автор:
Елица Виденова
Публикация:
21.06.2006 г. 18:08
Етикети:
Посетено:
949
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/2472-evgeniy-evtushenko-vav-varna