Срещи

Веселина Божилова разказва за документалната повест "Смърт край рози"

30 ноември 2016, 18.00 ч., Културен център Тракарт

Веселина Божилова разказва за документалната повест "Смърт край рози"


◊ ПОКАНА

На 30 ноември 2016, сряда, от 18.00 ч. в Културен център ТРАКАРТ журналистката Веселина Божилова, автор на документалната повест „Смърт край рози“(изд. "Жанет 45") и адвокат Емилия Недева ще разкажат за най-тежкия случай на пловдивските криминалисти преди 1989-а година.

От книгата „Смърт край рози“:

Това е документална повест за две убийства, които разтърсиха Пловдив и селата наоколо преди повече от 10 години (текстът е писан през 1993 година – б. а.). На 30 юни 1979 година в непосредствена близост до розоварната в село Зелениково бе открит трупът на убитата три дни по-рано Мария Латева – лаборантка в „Българска роза“. Три години убиецът остана неразкрит. На 27 юни 1982 година случаен минувач откри трупа на убито и изнасилено момиче в храстите до Братската могила в Пловдив. Три дни криминалистите установяваха самоличността на жертвата. Името на убиеца, обаче, изплува още при огледа на местопрестъплението. Тридесет дни по-късно той беше заловен. Пет месеца по-късно беше осъден на смърт. Един месец по-късно Върховният съд потвърди присъдата. След пет месеца тя беше изпълнена. Това беше най-тежкият случай в практиката на пловдивските криминалисти преди 1989-а година.“

Веселина Божилова започва разказа си така: „Когато тръгнах по дирите на случая, за който бях чувала само слухове и легенди, бяха минали десетина години от развръзката. Тогава – през 1993-та, си мислех, че това е един много дълъг период от време. Още повече, че в него се бяха сменили две системи, много прозорци се отвориха, много въпроси чакаха своя отговор. И без да знам подробности, този случай ми се виждаше много интересен. За него оживено се говореше, но никой не знаеше нещо със сигурност. Не съм и подозирала обаче колко пласта ще разровя и как под тях нещата ще са още живи. ...“

Веселина Божилова е журналист по професия. Репортер, редактор, сценарист на документални филми и поредици. Специализирала е тв новини в BBC – Великобритания (1993) и в CBS – Филаделфия, САЩ (1995).

Голяма част от работата й като журналист, а и като гражданин (основател е на Сдружението „Майки срещу дрогата“) е посветена на проблемите на наркозависимите. Автор е на книгите „Смъртна присъда“ (2002), „Не се предавай“ (2006), „Наркотиците: преживяно и осмислено“ (2008), „Всичко възможно“ (2010) и „Смърт край рози“ (2016).


Автор:
ИК Жанет 45
Публикация:
28.11.2016 г. 14:24
Етикети:
Пловдивпремиера на книгаИК Жанет 45
Смърт край рози
Веселина Божилова
Посетено:
940
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/24695-veselina-bozhilova-razkazva-za-dokumentalnata-povest-smart-kray-rozi