Срещи

Библейска беседа: "Изходът от Египет към Обетованата земя"

Ноемврийската среща от цикъла беседи "Книгата на книгите"

Библейска беседа: "Изходът от Египет към Обетованата земя"


◊ ПОКАНА

Фондация Покров Богородичен
и
Ателие–книжарница "Къща за птици"
 
Ви канят на
ноемврийската среща от цикъла беседи "Книгата на книгите"

на тема
Изходът от Египет към Обетованата земя


„… ще ви изведа от египетската неволя… в земя, дето тече мед и мляко.“ (Изход 3:17)

От октомври в поредицата беседи „Книгата на книгите“ започнахме нов тематичен цикъл под надслов „Библейски образи и символи“. След като миналото издание бе посветено на библейския разказ за Вавилонската кула, този месец е ред на едни не по-малко емблематични история и образи – Изходът от Египет и Обетованата земя.

„Когато става дума за библейското разбиране относно Обетованата земя, трябва да се види вътрешната логика по отношение на нея, която е част от по-широката логика на т. нар. Божи “план” за човечеството и света… Така в религиозен смисъл е отречен древният езически свят с цялата му напредналост и култура. Обещана е определена земя, която е предоставена на създадения и избран от Бога народ“, отбелязва в свое
изследване доц. д-р Димитър Попмаринов от Великотърновския университет.

Във вътрешната логика и смисъл на този библейски епизод ще ни въведе отново завладяващият със словото си доц. д-р Ивайло Найденов от Богословския факултет на СУ. Очакваме ви!


Лектор

Доц. д-р Ивайло Найденов е преподавател по старозаветна библеистика и библейски еврейски език в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Член е на Съюза на учените в България, на Обединението на библеистите „Библейски колегиум”, на Комисията за най-новия превод на Библията на български език и на Института „Библия – култура – диалог”. Научно-изследователската му дейност е в областта на Свещеното Писание на Стария Завет. Автор е на монографиите „Библейският Йона” от поредицата „Библейска библиотека”3 (ББ 3) и „Лозата и виното в Стария Завет (културно-историческо и екзегетическо изследване)”, както и на множество публикации. Съставител е на сборниците „Библията и морето” (ББ 5) и „Из историята на старозаветния библейски канон” (ББ 6).


Къде: ателие-книжарница „Къща за птици” (София, ул. „Проф. Асен Златаров” 22).

Кога: 29 ноември (вторник), 18:30 ч.


Автор: Организаторите
27.11.2016 г. 15:15
Посетено: 762
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/24687-bibleyska-beseda-izhodat-ot-egipet-kam-obetovanata-zemya