Срещи

Европейска мрежа “Памет и Солидарност” – лекция и презентация на проф. Ян Ридел

23 ноември 2016 г., 11.00 ч., Софийски университет „Св. Климент Охридски“

Европейска мрежа “Памет и Солидарност” – лекция и презентация на проф. Ян Ридел


◊ ПОКАНА

Европейска мрежа „Памет и Солидарност“

Лекция и презентация на проф. Ян Ридел,

координатор на полската страна в Европейската мрежа „Памет и Солидарност“

Кога: 23 ноември 2016 г., сряда, 11.00 ч.

Къде: Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Ректорат, 23 аудитория, вход свободен

Организатори: Полски институт в София съвместно с Историческия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“


Проф. д-р Ян Ридел – историк и изследовател на Централна и Източна Европа и полско-германските отношения през XIX-XX век. До 2010 г. е преподавал и работил в Ягелонския университет, понастоящем е преподавател в Педагогическия университет в Краков, през 2001-2005 г. оглавява Отдела за култура и информация на Посолството на Република Полша в Берлин.

От 2008 г. полски представител в Управителния съвет на Полско-германската фондация за наука. Уредник на Музея на Млада Полша „Ридлувка“ в Краков. Координатор в Полша на Европейската мрежа „Памет и Солидарност“. Автор на книгите: „Историческа политика във Федерална република Германия. Минало-идеи-практика” (2011) и „Полската окупация в северозападна Германия 1945-1948. Неизвестна глава от полско-германските отношения” (І издание: 2000, немско издание: 2003).


Европейската мрежа „Памет и Солидарност“ (European Network Remembrance and Solidarity) е  създадена през 2005 г. по инициатива на министрите на културата на Германия, Полша, Словакия и Унгария. През 2014 г. към тях се присъединява и Румъния. Нейната мисия е да изследва, документира и разпространява знания за европейската история на ХХ век и начините за нейното съхранение с особен акцент върху периода на диктатури, войни и социално противопоставяне на потисничеството.

Заповядайте!


 
Автор:
Полски институт
Публикация:
21.11.2016 г. 17:17
Етикети:
Полски институтСофийски университетпрезентациялекция
проф. Ян Ридел
Европейска мрежа Памет и Солидарност
Посетено:
971
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/24643-evropeyska-mrezha-pamet-i-solidarnost-lektsiya-i-prezentatsiya-na-prof-yan-ridel