Срещи

Япония в съзнанието на българите

Лекция на журналиста Бойко Василев на 22 ноември от 18 часа в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски“

◊ СЪБИТИЕТО

На 22 ноември, вторник, от 18 часа в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски“ ще се проведе лекция на журналиста Бойко Василев на тема „Лъвът и Слънцето – темата за Япония в българското обществено съзнание“.

Събитието е част от XXVII Дни на японската култура в България и се организира от Посолството на Япония и специалност „Японистика“ на Факултета по класически и нови филологии в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Входът за лекцията е свободен.

Журналистът Бойко Василев ще дискутира със софийската публика темата защо японската култура е пуснала такива странни корени в съзнанието на българското общество, където „Шогун“, манга, автомобили, джудо, кисело мляко и рози съжителстват по неподражаем начин.

Навсякъде по света някои държави са по-харесвани от други и учените изследват причините за това. Според демоскопските проучвания българите обичат Япония. Откъде обаче идва тази любов? Разстоянието между двете държави е толкова голямо, че политиката трудно може да преодолее бариерите, които географията създава. В Япония не живеят много българи, нито в България – много японци.

Бойко Василев е журналист с дългогодишна практика, доктор по социология, водещ на предаването „Панорама“ по БНТ и продуцент. Владее шест езика и е автор на осем документални филма, сред които е и посветеният на Япония „Островна песен“ от 2004 г.


* * *

Дните на японската култура се организират в Република България от Посолството на Япония от 1990 г. За двадесет и седма поредна година българската публика има възможност да се докосне до древното и съвременното лице на богатата японска култура.

Дните на японската култура през 2016 г. се осъществяват със съдействието на Клуба на приятелите на Япония в България „Нихон Томоно Кай“ и с любезната финансова подкрепа на: Astellas, Canon, Fanuc, Geotechmin, Hitachi, Honda, JTI, Kaliakra Wind Power, LB Bulgaricum, Lexus, Mitsubishi Corporation, Toshiba, Toyota, YAZAKI и Yokogawa България.

Повече информация за програмата на Дните на японската култура 2016 може да намерите на: https://www.facebook.com/DaysJapaneseCulture/

Автор:
Организаторите
Публикация:
21.11.2016 г. 14:47
Посетено:
1201
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/24640-yaponiya-v-saznanieto-na-balgarite