Срещи

Дискусия "Скулптурата и градът"

23 ноември 2016, Софийска градска художествена галерия

Дискусия "Скулптурата и градът"


◊ СЪБИТИЕТО

„Скулптурата и градът” е темата на дискусия, която се организира от „Медиа Въпреки”, издател на сайта за култура и изкуство „въпреки.com” с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”.

Дискусията ще бъде на 23 ноември и се организира в партньорство със Софийска градска художествена галерия. Ще се проведе в галерията, като в първата част от 11 часа ще има четири кратки презентации по темата. Участниците са Аделина Филева, изкуствовед, директор на СГХГ; Йоханнес Артинян, скулптор; Филип Зидаров, изкуствовед и Георги Лозанов, културолог. Водещ и модератор на дискусията ще бъде журналистът Стефан Джамбазов. Във втората част ще има възможност за всички желаещи – художници, скулптори, журналисти и граждани да споделят своите виждания за усвояването на градската среда.

Целта на дискусията е да се очертаят всички аспекти на намесата в градското пространство. От технологията по възлагането и реализацията на една пластична композиция, през оценката на качествата на дадено произведение, до съвременните концепции в намесата в пространствата на градовете. Смисълът е да се обговори доста хаотичното, често спекулативно от гледна точка не само на съвременното изкуство, но и архитектура намесване в пространството. Имаме редица паметници, които благодарение на активността на своите създатели намират спонсори, често доста далеч от съвременните художествени и градоустройствени принципи. И до каква степен праметникостроенето може да замени истински естетическата функция на една намеса, възпитаваща хората и в друг начин за възприемане на изкуството.

Сайтът за култура „въпреки.com” е създаден преди почти три години от журналистите Зелма Алмалех и Стефан Джамбазов. Той е независим, работи по проекти и е подпомаган от Столична община, НФ „Култура” при МК, фондация „Америка за България” и др. Има Национална награда „Христо Г. Данов” за 2015 година и годишна награда на Столична община за високо журналистическо майсторство за журналистика в областта на културата. Тази година той разшири дейността си, като създаде едноименна фондация.
Автор:
СГХГ
Публикация:
19.11.2016 г. 15:23
Етикети:
Софийска градска художествена галериядискусияСГХГ
Скулптурата и градът
Медиа Въпреки
Посетено:
806
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/24619-diskusiya-skulpturata-i-gradat