Срещи

Въпросът за извънземния разум – християнският поглед

Октомврийската среща от поредицата беседи и дискусии „Православие и съвремие“

Въпросът за извънземния разум – християнският поглед


◊ ПОКАНА

Интернет портал Православие България

Ви кани на

октомврийската среща от поредицата беседи и дискусии под надслов „Православие и съвремие“

Въпросът за извънземния разум – християнският поглед

 

Всяка година в медийното пространство излизат публикации в подкрепа на хипотезата за съществуването на извънземни цивилизации. Някои от тях идват от френетични любители на историите за НЛО, както и от други източници със съмнителна достоверност, но има и други, чиито източници предизвикват доверие. Такава бе прогнозата от 2015 г. на Елън Стофън, главен изследовател на НАСА, че човечеството ще намери извънземен живот в следващите 10-20 години. Проекти, чиято цел е търсенето на извънземен живот, са включени и в новата Космическа програма на Руската федерация за периода 2016-2025 година.

Дали подобни очаквания поставят ново предизвикателство пред разбиранията на вярващия човек? Дали те изискват и нови богословски аргументации? Тези въпроси са във фокуса на октомврийската дискусия от поредицата срещи „Православие и съвремие“.


Преди няколко години главният астроном на Ватикана отец Хосе Габриел Фуенес излезе с интервю, озаглавено „Извънземният е мой ближен“. В него духовникът споделя, че вероятността да съществуват различни форми, които притежават интелект и душа, е доста голяма “предвид необятността на вселената с безбройните галактики и звезди в нея”. В интервюто си той отбелязва още, че извънземните биха били наши ближни, тъй като и те по някакъв начин имат възможността да се радват на Божията милост и любов. Какво би било мнението на православни духовници и на представители на други християнски изповедания?


Участници

Прот. Николай Георгиев
Свещеник на Българската православна църква, Софийска епархия. Председател на Дружеството за религиозна и обществена подкрепа на лишените от свобода в България (част от Международната асоциация Prison Fellowship International).

Тодор Велчев
доктор по астрофизика, съосновател на сдружение „Харта“

Модератор

Пламен Сивов
изпълнителен директор на фондация „Покров Богородичен“

 

Къде: ателие-книжарница „Къща за птици” (София, ул. "Проф. Асен Златаров" 22)

Кога: 31 октомври (понеделник), 18.30 ч.


Автор:
Организаторите
Публикация:
27.10.2016 г. 16:47
Етикети:
Православие и съвремиехристиянстводискусиясрещиПравославие България
Въпросът за извънземния разум – християнският поглед
Посетено:
997
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/24455-vaprosat-za-izvanzemniya-razum-hristiyanskiyat-pogled