Срещи

Беседа "Вавилонската кула – близо или далеч от Бога"

Октомврийската среща от цикъла беседи "Книгата на книгите"

Беседа "Вавилонската кула – близо или далеч от Бога"


◊ ПОКАНА

Фондация Покров Богородичен
и
Ателие–книжарница "Къща за птици"
 
Ви канят на
октомврийската среща от цикъла беседи "Книгата на книгите"
на тема

Вавилонската кула – близо или далеч от Бога


През октомври поредицата срещи “Книгата на книгите” продължава с нов цикъл от теми под надслов „Библейски образи и символи“. Ще насочим вниманието на аудиторията към някои от най-емблематичните библейски истории и образи, като например Изхода от Египет и Обетованата земя, към личности като Соломон, Давид, пророк Илия и мн. др. Основната цел е беседите да бъдат ориентир за правилното разбиране на едни от най-познатите библейски истории, личности, метафори и символи.

Темата на първата беседа е „Вавилонската кула – близо или далеч от Бога“. През столетията до днес образът на Вавилонската кула се е превърнал в символ на човешката суета и гордост, на отчуждеността на човека от неговия ближен и от Твореца. Към библейските измерения на този образ ще ни въведе един от най-обичаните и завладяващи със словото си лектори на библейските беседи в “Къща за птици” – доц. д-р Ивайло Найденов от Богословския факултет на СУ. Очакваме ви!


Лектор

Доц. д-р Ивайло Найденов е преподавател по старозаветна библеистика и библейски еврейски език в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Член е на Съюза на учените в България, на Обединението на библеистите „Библейски колегиум”, на Комисията за най-новия превод на Библията на български език и на Института „Библия – култура – диалог”. Научно-изследователската му дейност е в областта на Свещеното Писание на Стария Завет. Автор е на монографиите „Библейският Йона” от поредицата „Библейска библиотека”3 (ББ 3) и „Лозата и виното в Стария Завет (културно-историческо и екзегетическо изследване)”, както и на множество публикации. Съставител е на сборниците „Библията и морето” (ББ 5) и „Из историята на старозаветния библейски канон” (ББ 6).


Къде: Ателие-книжарница „Къща за птици” (София, ул. "Проф. Асен Златаров" 22).

Кога: 28 октомври (петък), 18:30 ч.
Автор: Организаторите
25.10.2016 г. 17:27
Посетено: 741
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/24440-beseda-vavilonskata-kula-blizo-ili-dalech-ot-boga