Срещи

Аксиния Михайлова – първи поет на месеца в Столична библиотека

Поетична среща с Аксиния Михайлова на 19 октомври от 18:30 часа в клуба на Библиотеката

Аксиния Михайлова – първи поет на месеца в Столична библиотека


◊ ПОКАНА

Столична библиотека ви кани на 19 октомври (сряда) от 18:30 ч., в клуба на библиотеката, за среща с поета Аксиния Михайлова. С тази среща се открива новата инициатива - „Поет на месеца”.

Самият автор ще чете свои стихове и ще бъде представен от проф. Михаил Неделчев и д-р Людмила Балабанова.

Входът е свободен, а идеята е представянето да прерасне в дискусия. Ще има също книги и автографи.


◊ ЗА ИНИЦИАТИВАТА "ПОЕТ НА МЕСЕЦА"

През целия октомври читателите ще могат да се запознаят с авторските книги на Аксиния, както и с нейните преводи на френска, литовска и латвийска поезия, които са на разположение, изложени във витрини на втория етаж в отдел „Обслужване”.


◊ ЗА АВТОРА

Аксиния Михайлова е автор на 6 поетични книги на български език: Тревите на съня (1994), Луна в празен вагон (2004), Три сезона (2005), Най-ниската част на небето (2008), номинирана за  националните литературни награди „Иван Николов“ и „Христо Фотев“, "Разкопчаване на тялото" (Изд. „Жанет 45“, 2011), номинирана за наградата „Иван Николов“, удостоена с националните литературни награди „Христо Фотев“ и „Милош Зяпков“ през 2012 г., "Смяна на огледалата" (Изд. „Жанет 45“, 2015), удостоена с Националната награда „Иван Николов“ за най-добра поетична книга за 2015 г. Има три публикувани книги с избрани стихотворения на словашки, арабски език и италиански език: "Опитомяване" / Krotenie, Edicia Viachlasne LIC, Братислава (2006), "В очакване на вятъра", Нова култура, Кайро (2013), Nel delta del mondo / "В делтата на света", изд. Kolibris, (2016).

Нейни стихове са печатани в различни литературни списания, вестници, антологии и литературни сайтове в България и чужбина. Публикувани са в Канада, САЩ, Колумбия, Австралия, Англия, Франция, Белгия, Фландрия, Италия, Испания, Румъния, Молдова, Словакия, Словения, Чехия, Сърбия, Унгария, Хърватска, Македония, Гърция, Турция, Литва, Латвия, Египет, Япония, Китай. Съставител и преводач на Антология на съвременната литовска поезия, (ФБЛ, 2007), Антология на съвременната латвийска поезия (ФБЛ, 2008), както и на повече от тридесет книги с поезия и проза.

Носител на множество награди от литературни конкурси у нас и в чужбина и на национални и международни литературни награди за поезия и превод: Годишната награда на Съюза на литовските писатели за стихосбирката "Необикновено е да си жив" на Марцелиюс Мартинайтис (2009), наградата на името на латвийския поет Александър Чакс за публикувания на български език сборник с избрани стихове на поета "Огледала на въображението" (2009) и на най-високото отличие на Република Латвия Рицар на Ордена на Трите звезди.

През ноември 2014 г. френската ѝ книга Ciel à perdre / "Небе за изгубване" (изд. Галимар, 2014) е удостоена с най-престижната годишна награда за поезия във Франция "Гийом Аполинер" 2014.

Член на Българския П.Е.Н.-център, Съюз на преводачите в България и Сдружение на българските писатели. Живее и работи в София.

Автор: Илиана Илиева
17.10.2016 г. 13:51
Посетено: 1096
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/24382-aksiniya-mihaylova-parvi-poet-na-mesetsa-v-stolichna-biblioteka