Срещи

От "Непокорният Лука" до "рок мюзикъла" – литературно четене с проф. Сава Василев

Международен литературен фестивал Русе 2016

От "Непокорният Лука" до "рок мюзикъла" – литературно четене с проф. Сава Василев


◊ СЪБИТИЕТО

От "Непокорният Лука" до "рок мюзикъла" – литературно четене с проф. Сава Василев
 

Писателят ще разкаже любопитни факти при написването на повестта и ще чете откъси от свои произведения, между които и либрето за мюзикъл, над който работи в момента.

Модерация: Мариян Славов

Дом Канети, 13 октомври 2016, 18:30 ч.


◊ КНИГАТА

„Непокорният Лука” на Сава Василев излиза през 2011 година във Велико Търново и е отпечатана от издателство „Слово”. Подобно на другите му две книги „Варвело” и „Арбанашките махали на литературата”, които излизат през същата година, тя е сборник с текстове. Това е „книга за преживяване” по сполучливото определение на неговия приятел и литературен критик Владимир Шумелов. Сборникът съдържа: „Непокорният Лука”; „Борис Помъчения или Слово за изваждането на честния кръст”; „Да си отгледаш таралеж”; „За смъртта на една птица и на едно стихотворение”; „Трева за морските зайци”; „Кръщение по Великден. Лето 1876-то. По мотиви от “Цената на златото” от Генчо Стоев”. Повестта „Непокорният Лука“ е публикувана като самостоятелна книга в началото на тази година в Република Хъратска (NepokorniLuka, 2016, Rijeka).


◊ АВТОРЪТ

Сава Василев е роден на 18.01.1957 г. в гр. Каварна. Той е професор във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”, писател, литературен историк и критик. През 1997 г. основава единствения по рода си “Алманах за литература и изкуства “Света гора”, по-късно “Алманах за литература, наука и изкуства „Света гора”. Създател и главен редактор е на в. „Литературен бюлетин“, който има две юбилейни издания. Водещ редактор на поредицата „Литературни кръгове и издания“. Председател на Национално общество за литература, наука и изкуства (НОЛИ) „Формула“ 6. Негови художествени текстове са превеждани на френски и полски език. Автор е на 17 книги, от които 14 авторски, и над 400 публикувани текстове (литературознание, художествена литература, публицистика, есеистика, поезия и др.)

 

Автор:
Никола Бенин
Публикация:
13.10.2016 г. 00:36
Етикети:
Сава Василев
Международен литературен фестивал Русе 2016
Непокорният Лука
Посетено:
1214
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/24371-ot-nepokorniyat-luka-do-rok-myuzikala-literaturno-chetene-s-prof-sava-vasilev