Срещи

Лекция на Оливър Башано от ArtReview, Guardian и Channel 4 в Пловдив

На 13 октомври от 18:00 ч. на Австрийския културен павилион FLUCA Оливър Башано ще разкаже за своята работа и ролята на арт критиката

Лекция на Оливър Башано от ArtReview, Guardian и Channel 4 в Пловдив


◊ СЪБИТИЕТО

По покана на галерия SARIEV Contemporary на работна визита в България пристига арт критикът Оливър Башано от едно от най-големите списания за съвременно изкуство в света – ArtReview. В рамките на посещението си той ще представи работата си като арт критик и ще говори за арт критиката като политическа практика. Оливър Башано ще проследи ролята на критика в света на изкуството и в обществото през призмата на списанието ArtReview, което със своята 67-годишна история е едно от най-старите и престижни в света.

Лекцията ще се състои на 13 октомври от 18:00 ч. на Австрийския културен павилион FLUCA в Пловдив (ул. „Отец Паисий“ 38).


Оливър Башано живее и работи в Лондон. Започва работата си като редактор в ArtReview през 2010 г., като през 2013 г. работи и за основаването на подразделението на списанието, посветено на изкуство от Азия. Освен това пише и отразява за различни медии, сред които и Guardian и Channel 4. Писал е за редица каталози на изложби и художници. Башано е и член на борда на Elephant Trust, както и на журито на наградата за съвременно изкуство Artes Mundi за 2017 г.

Посещението на Оливър Башано е част от проекта „Работни визити на международни куратори и критици“ на галерия SARIEV Contemporary. През 2015 г. галерия SARIEV Contemporary стартира проекта и в рамките на първото издание кани кураторите Рене Блок и Едит Йержабкова, както и арт критиците Крис Шарп и Жудикаел Лаврадор, които посетиха България с цел да опознаят местната арт сцена. С това галерията цели да популяризира българското съвременно изкуство и да му даде международна видимост, и с това да насърчи бъдещи колаборативни проекти между български и чуждестранни артисти и куратори, както и да повиши видимостта на българското изкуство в световните арт медии.

Проектът се осъществява с подкрепата на Община Пловдив.

 


Автор:
SARIEV Contemporary
Публикация:
11.10.2016 г. 15:20
Посетено:
994
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/24350-lektsiya-na-olivar-bashano-ot-artreview-guardian-i-channel-4-v-plovdiv