Срещи

Испанският поет и писател Мануел Рико Рего носи в себе си стихосбирка на Пейо Яворов и обещава да работи за представянето на българската литература в Испания

Срещата с носителя на наградата на името на Хуан Рамон Хименес и на Международната награда на името на Мигел Ернандес е тази вечер в Пловдив

Испанският поет и писател Мануел Рико Рего носи в себе си стихосбирка на Пейо Яворов и обещава да работи за представянето на българската литература в Испания
Мануел Рико Рего даде пресконференция в заседателната зала на Община Пловдив.


◊ СЪБИТИЕТО

Тази вечер, в 19 часа в Балабановата къща в Стария град започва третата среща от поредицата „Европейските писателски срещи - Пловдив“. Тя е с голямото име на испанската литература и поезия Мануел Рико Рего. Организатори на събитието, което е с вход свободен, са Община Пловдив и Фондация „Международни писателски срещи – Пловдив“.

Мануел Рико Рего е роден през 1952 година в Мадрид. Поет, писател, литературен критик, изящен стилист, проникновен лирик и Президент на Съюза на испанските писатели, той е автор на повече от 20 поетически книги и романи, както и на сборници с есета и литературни студии. Удостоен е с най-престижните награди на Испания, сред които наградата на името на Хуан Рамон Хименес, Международната награда на името на Мигел Ернандес и други, преведен е на почти всички европейски езици.

Специално за срещата издателство „Жанет 45” издава сборника му с лирични творби ”Поеми”, който ще има дебют на българска сцена днес.

По-рано през деня, Мануел Рико Рего даде пресконференция в заседателната зала на Община Пловдив, в която участваха Председателят на Общински съвет – Пловдив Савина Петкова, Недялко Славов и преводача от испански на книгата „Поеми“ Пламен Колев, който придружава автора по време на престоя му в Пловдив.

Председателят на Общинския съвет Савина Петкова поздрави с традиционното „добре дошли“ Мануел Рико Рего, който посещава България за първи път и сподели, че очаква срещата в Балабановата къща с нетърпение и вълнение. Тя изрази убеденост, че премиерата на двуезичната книга „Поеми“ тази вечер ще се превърне в истински празник на духа. От една страна, защото искрено вярва в смисъла на думите, че „в началото бе словото“, и защото Пловдив – градът, избран да бъде Европейска столица на културата през 2019 г. притежава една особена „магия“, която кара всеки да се влюби в него. „Надявам се, че ще се върнете отново!“, каза още Савина Петкова и пожела на Мануел Рего, който е тук със съпругата си, незабравими мигове в Пловдив.

Мануел Рико Рего сподели, че е изключително горд от факта, че е поканен да представи испанската култура, чрез участието си в Европейските писателски срещи в Пловдив. В началото на годината, той е посетил Сан Себастиан – културна столица през настоящата година и счита, че изборът на градовете за Европейски столици на културата предполага един сериозен импулс за развитието на културата, който е изключително ценен. Гостуването му в Пловдив го изпълва с огромно удовлетворение и заради факта, че много български испанисти следят отблизо и познават развитието на испанската култура. Самият той, роден през 50-те, започнал да публикува активно през 80-те е избрал 20 творби, включени в сборника, които представят различни етапи от творчеството му, писани в различни години. „Това е поезия, която говори за личната и обществената памет.“ каза Рего. Това са стихотворения за любов, за преживявания от пътувания, за съпреживени мигове от срещи с други автори (напр. с мексиканския му колега Хелман, по време на обща вечеря във Франкфурт), дори такива, които отразяват социални движения (стихотворение, написано в резултат на едно пътуване до Чикаго и възникналите асоциации с времето на синдикалните борби през 20-те и 30-те години).

Мануел Рико Рего благодари на Недялко Славов за прекрасния предговор към сборника. „Точен, изключително  интелигентен прочит на творбите ми, право с десетката! Благодаря му, че е успял за толкова кратък период да направи този емоционален и точен прочит“. Авторът изказа своята огромна благодарност и към издателката Божана Апостолова, благодарение на която ще бъде представено това издание на два езика, в което „..е заключен 30-годишен литературен живот“, каза автора.  

На журналистически въпрос дали познава български автори, Мануел Рико Рего отговори, че познанията му са малко, но авторът, който познава добре и чийто превод на испански носи със себе си и в момента е Пейо Яворов. „Запознах се с творчеството му в т.нар. „начало на прехода в Испания“ в края на 70-те години. Разпознах в творбите му точно същите  социални и обществени вълнения и трепети, които преживявахме и ние в Испания“. Като Президент на Съюза на испанските писатели, той сподели че интересът му към представяне на български автори вече е трайно оформен и той обещава да работи в тази посока. Съюзът е независима организация, която не е свързана или зависима от държавата, но която има своя изградена система, позволяваща да бъдат издавани дори неизвестни автори. В Испания, както и в България, повечето пишещи хора не се издържат само от писане на литература. Повечето от тях работят в „полето на литературата“, като изнасят лекции, пишат статии, изнасят рецитали, участват в конференции и други, свързани дейности, разказа още Мануел Рико Рего.

Снимки и текст: Катрин Гутман


Преди срещата в 19 часа в Балабановата къща, носителят на най-престижните награди на Испания, сред които наградата на името на Хуан Рамон Хименес (равносилна на Гонкур във Франция) ще представи своята книга „Поеми“ и пред учениците от Езикова гимназия „Иван Вазов“ в Пловдив. 


Автор:
ИК Жанет 45
Публикация:
10.10.2016 г. 15:54
Етикети:
Европейски писателски срещипоезияиспанска литератураПловдивсрещи
Международни писателски срещи
Мануел Рико Рего
Посетено:
1026
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/24339-ispanskiyat-poet-i-pisatel-manuel-riko-rego-nosi-v-sebe-si-stihosbirka-na-peyo-yavorov-i-obeshtava-da-raboti-za-predstavyaneto-na-balgarskata-literatura-v-ispaniya