Срещи

Вечер на литературата за социализма

Дискусия с писатели на 6 октомври 2016, от 18:30 ч. в книжарница "Сиела Ректората"

Вечер на литературата за социализма


◊ ПОКАНА

На 6 октомври 2016, от 18:30 ч. в книжарница "Сиела Ректората" ще се проведе "Вечер на съвременната българска литература, разказваща за социализма". Събитието ще протече като дискусия с писатели. Входът е свободен.

Модератор на дискусията ще бъде Жюстин Томс. В дискусията ще участват Владимир Зарев, Георги Томов, Мила Искренова, Милена Фучеджиева, Димитър Шумналиев.

Социализмът присъства скромно в учебниците по българска история. За сметка на това той влиза по-смело в романите, разказите, мемоарите и документалните книги на съвременните български писатели и автори. Така можем да го прочетем и преживеем: искрен, болезнен, личен, емоционално преосмислен, мил, младежки.

Тези книги са различни по жанр, стил и цели - някои са гневни и негодуващи, предизвикващи тъга и сълзи, други са битово-носталгични, трети са пълни с любовни истории, смешни случки, детски спомени, младежки преживявания и т.н. В някои прозират директни оценки, други са с противоречиви емоции. Всички те изграждат парче по парче, книга по книга, като картина от пъзел, литературната история на българския социализъм.

"Kafene.bg и книжарница Сиела Ректората се обединихме в задачата да проведем разговор с писатели, издатели, студенти и читатели за съвременната българска литература, посветена на темата за социализма. Искаме да привлечем вниманието към тези книга и на младите читатели, особено на тези, родени след 1989 г., към това непознато за тях време, истории и факти" - коментира Ивет Лолова, редактор в Kafene.bg.


Събитието е насочено към всички, които обичат историческата литература, мемоарите, любопитни и любознателни са към социалистическата тематика.

На специален щанд в книжарницата ще бъдат представени заглавията, които ни дадоха идеята за това събитие.

Участват издателствата: "Сиела", "Колибри", "Жанет 45", "Scalino", "Ерго", "Ентусиаст" и "Хермес".

Повече информация вижте на фейсбук страницата на събитието.

Събитието се организира по идея на Kafene.bg. Съорганизатор и домакин е книжарница "Сиела Ректората".

Заповядайте!

Автор:
Организаторите
Публикация:
05.10.2016 г. 14:37