Срещи

Беседа за Откровението на св. Йоан Богослов

Септемврийската среща от цикъла беседи "Книгата на книгите"

Беседа за Откровението на св. Йоан Богослов


◊ ПОКАНА

Фондация "Покров Богородичен"
и
Ателие–книжарница "Къща за птици"
 
Ви канят на
септемврийската среща от цикъла беседи "Книгата на книгите"

на тема
Откровението на свети Йоан Богослов


За много съвременници думата „апокалипсис“ носи усещането за катастрофичност и напомня образа на ужасяващи бедствия. За християните обаче това е надникване към тайната на Божия промисъл чрез божественото Откровение (откриване) пред човека. „Въпреки суровостта на образите, цялата книга Откровение е написана, за да носи утеха и насърчение на верните, които се борят да запазят вярата в Христа жива, напук на огромната скръб, която преживяват“, казва Абидоският епископ Герасим.

В дълбоките послания и в търсенето на отговор на някои противоречиви въпроси, които поражда тази последна книга от новозаветния сборник, ще ни въведе проф. Емил Трайчев, преподавател по Нов Завет в Богословския факултет на СУ. Очакваме Ви!


Лектор

Проф. дбн Емил Трайчев е преподавател по новозаветна библеистика в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, а от 2003 до 2011 г. е и декан на факултета. Той участва в множество научни форуми в страната и в чужбина, както и в международни проекти по преподавателска мобилност (Сократ/Еразъм). Автор е на книгите “Нов прочит на студията на проф. Н. Н. Глубоковски „Синоптическият въпрос и опитите за неговото решаване’”, “Синоптическа безизходица или грешка в метода: Към въпроса за литературните отношения между първите три канонични евангелия”, “История на епохата на Новия Завет” и “Тълкуването на старозаветните текстове в Новия Завет”.


Къде: ателие-книжарница „Къща за птици” (София, ул. "Проф. Асен Златаров" 22)

Кога: 26 септември 2016 г., понеделник, 18:30 ч.

Автор:
Организаторите
Публикация:
25.09.2016 г. 12:38
Посетено:
1435
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/24243-beseda-za-otkrovenieto-na-sv-yoan-bogoslov