Срещи

Вечер, посветена на проф. д-р Ванда Смоховска-Петрова

20 септември 2016, 18:00 ч., Столична библиотека, Американски център

 Вечер, посветена на проф. д-р Ванда Смоховска-Петрова


◊ ПОКАНА

Вечер, посветена на проф. д-р Ванда Смоховска-Петрова
С участието на дъщеря й Алина Петрова-Вашилевич

Кога: 20 септември 2016, вторник, 18:00 ч.

Къде: Столична библиотека, Американски център, пл. „Славейков“ 4А, вход свободен 

Организатори: Полски институт в София съвместно с Института за литература на БАН, Полското културно-просветно дружество „Владислав Варненчик“ в България

Модератори: проф. Светлозар Игов, литературовед, и доц. д-р Елка Трайкова, директор на Института за литература към БАН.

      
Проф. д-р Ванда Смоховска-Петрова (1919-2011) – полякиня, българист, изтъкнат литературовед, изследовател в областта на сравнителното литературознание. Повече от 60 години oт живота си прекарва в България. След избухването на Втората световна война, благодарение на българското посолство във Варшава, тя напуска столицата и в края на 1939 г.  стига до България и завинаги свързва съдбата си с нея. Завършва педагогика и слявянска филология в Софийския университет. Работи като преводач и водещ в полската редакция на Радио София, лектор по полски език, в т.ч. и в Полския информационен и културен център в София. В периода 1955-1958 работи в Посолството на Република Полша в София и в българското Министерство на информацията. Дългогодишен научен работник в Института за литература на БАН (1960-1980). Преподавател по славянски литератури в Софийския университет.

Автор на многобройни публикации, посветени на полската и българската литература – класическа и съвременна, полско-българските влияния и взаимовръзки в областта на литературата, особено в епохата на българското Възраждане, преводач на български език на редица литературни произведения, в т.ч. творбите на о. Тадеуш Дайчер, о. Юзеф Тишнер. През 2010 г. на български излизат нейните мемоари „Ванда в страната на българските чудеса”.

Активистка на Полското културно-просветно дружество „Владислав Варненчик“ в България, негов председател в периода 1991-1993. През 90-те години изцяло се посвещава на благотворителност. Наградена от президента на Полша с Офицерски кръст на Ордена на възродена Полша за заслуги в популяризирането на полската култура в чужбина (2000).


Заповядайте!

 
Автор: Полски институт
15.09.2016 г. 16:19
Посетено: 898
Етикети: литература, срещи, Полски институт, проф. д-р Ванда Смоховска-Петрова
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/24206-vecher-posvetena-na-prof-d-r-vanda-smohovska-petrova