Срещи

Европейските писателски срещи в Пловдив започват с големия френски писател Давид Фоенкинос

На 13 септември от 19:00 ч. в Постоянна експозиция "Енчо Пиронков", Стария град

Европейските писателски срещи в Пловдив започват с големия френски писател Давид Фоенкинос


◊ СЪБИТИЕТО

За първи път през тази година в Пловдив стартира едно ново, важно и престижно международно събитие в областта на литературата. Европейските писателски срещи са инициатива на Недялко Славов и Божана Апостолова, която се осъществява с подкрепата на община Пловдив.

„Европейски  писателски срещи – Пловдив”
е знаковата литературна проява в програмата “Пловдив - европейска столица на културата” и е част от Есенния салон на изкуствата Пловдив 2016. Идеята е всяка година да бъдат привличани големи съвременни европейски писатели и поети. Събитието маркира Пловдив на европейската карта на значимите литературни форуми и е логично следствие от дългогодишната книжовна и издателска традиция в града. Дановската книжовна традиция е със столетна история, а днес, в лицето на едни от най-големите български издателства „Жанет-45”, „Хермес” и „Летера” градът ни е съсредоточие и истинска издателска столица на България.

Сред поканените имена през 2016 година са изтъкнати творци като Давид Фоенкинос, Силви Жермен, Мишел Уелбек, Юз Алешковски и Мануел Рико Рего. Тези автори са носители на едни от най-високите литературни отличия на Европа – „Гонкур”, „Маларме”, „Фемина”, „Рьонодо”, „Хуан Рамон Хименес”.

В програмата за следващата 2017 година ще присъстват имената на няколко Нобелови лауреати за литература и други забележителни майстори на перото.

Първата среща от „Европейски  писателски срещи – Пловдив” е с Давид Фоенкинос, на 13 септември, вторник, от 19:00 ч. в галерията с постоянна експозиция на Енчо Пиронков в Стария град. Давид Фоенкинос е сред най-успешните и уважавани френски творци - писател и сценарист, автор на 13 романа, много от които вече са преведени на български. „Деликатност“, излязъл през 2009 г., бе отличен с десет литературни награди и преведен на десетки езици.

Ценителите на качествена европейска проза знаят, че Фоенкинос спечели награда „Рьонодо“ и „Гонкур на гимназистите” 2014 за романа си „Шарлот“ – парещ спомен за художничката Шарлот Саломон (1917-1943), убита в Аушвиц на 26 години.

Не пропускайте срещата с автора на „Шарлот” и „Деликатност” – големия френски писател Давид Фоенкинос, на 13 септември, вторник, от 19:00 ч. в галерията с постоянна експозиция на Енчо Пиронков в Стария град!


◊ ЕВРОПЕЙСКИ ПИСАТЕЛСКИ СРЕЩИ ПЛОВДИВ

Програма на следващите прояви:

• Юз Алешковски, Русия - 26 септември 2016 г. (понеделник)
• Мануел Рико Рего, Испания - 10 октомври 2016 г. (понеделник)
• Силви Жермен, Франция - 16 ноември 2016 г. (сряда)
• Мишел Уелбек, Франция – очакваме дата

Организатори: Община Пловдив и Фондация „Международни писателски срещи – Пловдив“

Място и час: Всички срещи са с начален час - 19 часа в Постоянна експозиция "Енчо Пиронков", Стария град (Пловдив, ул. "Васил Кънчев" 1).

Вход свободен!

Автор:
ИК Жанет 45
Публикация:
12.09.2016 г. 15:47
Посетено:
1247
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/24173-evropeyskite-pisatelski-sreshti-v-plovdiv-zapochvat-s-golemiya-frenski-pisatel-david-foenkinos