Срещи

АртЕкстремни разговори с Йордан Камджалов във Варна

На 8 август в Конферентна зала 1 на Интерхотел "Черно море"

АртЕкстремни разговори с Йордан Камджалов във Варна
Фотография: Личен архив, Фондация „Йордан Камджалов“


◊ СЪБИТИЕТО

АртЕкстремни разговори

ще се състоят

на 8 август от 19 часа
в Конферентна зала 1 на Интерхотел "Черно море" във Варна.

Специален гост и участник ще бъде световноизвестният Йордан Камджалов – Артистичен директор, Главен диригент и Посланик на българската култура по света. Дирижира водещи оркестри в Берлин, Лондон, Цюрих, Лос Анжелис, Токио, Бостън, Лисабон и др. Носител на над 10 престижни международни отличия, на 29-годишна възраст създава фондация за подпомагане на млади български творци. Събитието е част от програмата на многожанровата изложба "ArtExtreme 15" на АНДАРИ, която се показва до 31 август във Военноморски музей – Варна.


◊ ЗА СРЕЩАТА

Тази среща на Йордан Камджалов с варненци ще бъде посветена на арта в екстрема и екстремното в арта като начин на живот и мотивация в изкуството. В разговорите ще се включат още композиторът Иван Кръстев и културологът Чавдар Колев. Организатори са АНДАРИ – АНатолий Радев и ДАРИя Василева със специалното съдействие на Фондация „Йордан Камджалов” и любезното домакинство на Интерхотел "Черно море".

Входът е свободен.

Многожанровата изложба “ArtExtreme 15” на АНДАРИ е под патронажа на вицепрезидента на Република България Маргарита Попова. Посветена е на големия скулптор Кирил Шиваров и е призив за преоткриване и осъзнаване стойността на културното наследство на Варна и България.

Повече информация тук: http://andaribg.com/bg/news/1/243


◊ ПОВЕЧЕ

За Йордан Камджалов – Артистичен директор и Главен диригент:
- Първият чужденец, избран единодушно едва на 30-годишна възраст за Генерален музикален директор и Главен диригент на град Хайделберг. 
- Дирижира водещи оркестри в Берлин, Лондон, Цюрих, Лос Анжелис, Токио, Бостън, Лисабон и др. 
- Съосновател и член на Съюза на Генералните музикални директори и Главни диригенти на Германия.
- Избран от Лондонска филхармония за един от тримата най-добри диригенти на своята генерация.
- Избран от Deutschland radio за един от тримата най-добри диригенти на Германия за 2011 г. 
- Избран от Българското национално радио за Музикант на годината.
- Удостоен с над 10 престижни международни отличия.
- NASA и Международният център по астрономия (IAU) дават неговото име на астероид през 2014 г. 
- На 29-годишна възраст създава фондация за подпомагане на млади български творци. 
- Посланик на българската култура по света – Superbrands International.
- Поканен е за редовен гост диригент от Софийска филхармония и New Japan Philharmonic. 
- Получава „Music Critics' Prize" от 24th Central European Musik Festival. 

Фондация "Йордан Камджалов" има за цел откриване, подпомагане и съдействие за развитието и реализацията на млади български дарования. Ежегодно провежда конкурс за инструменталисти, певци, композитори и диригенти и предоставя възможности за финансиране на участия в международни конкурси, майсторски класове, академии, фестивали и концертни изяви. Подкрепата на млади творци с потенциал за истински принос към изкуството е социалната визия на диригента Йордан Камджалов за дейна съпричастност към каузата на българската култура.

За АНДАРИ – АНатолий Радев и ДАРИя Василева:
АНДАРИ са създатели на първия в страната Център за образна култура "ArtExtreme", едноименна изложба и Школа за образно изкуство "ArtExtreme" Concept. Съучредители на медийна секция към Съюза на журналистите в България "Подкрепа". Членове на Международната академия по българознание, иновации и култура (МАБИК) и на Сдружение "Обединени бизнес клубове".

За многожанровата изложба “ArtExtreme 15”:
“ArtExtreme 15” е многожанрова изложба, създадена от АНДАРИ – АНатолий Радев и ДАРИя Василева. Посветена е на големия скулптор Кирил Шиваров. 15 творби разкриват човешки преживявания в неповторимата архитектурна и етнографска среда на Варна. Колекция български шевици на ИЕФЕМ-БАН и ваяшки носии от Аврен създават връзката между минало и настояще в изложбата. “ArtExtreme” модели са световните балетни звезди. “ArtExtreme 15“ е призив за преоткриване и осъзнаване стойността на културното наследство на Варна и България. Образите на изложбата са въплътени в мелодии, които звучат в експозицията. Музиката е създадена от композитора Иван Кръстев. 




Автор:
Дария Василева, АНДАРИ
Публикация:
04.08.2016 г. 11:15
Посетено:
845
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/24026-artekstremni-razgovori-s-yordan-kamdzhalov-vav-varna