Срещи

"Литературен Резонанс" с поетична вечер, посветена на художника Николай Майсторов

Представяне на стихосбирката „Пирувам с вярата” - 26 април 2016, 18.00 ч., галерия "Резонанс"

"Литературен Резонанс" с поетична вечер, посветена на  художника Николай Майсторов


◊ ПОКАНА

На 26 април 2016, вторник, от 18.00 ч. в галерия "Резонанс" продължава поредицата Литературен Резонанс с поетичната вечер, посветена на големия художник Николай Майсторов и неговата поезия.

Стихосбирката „Пирувам с вярата” на Николай Майсторов ще бъде представена от поета и издател Анго Боянов.

Рисунките в тази стихосбирка са по стихове на Пабло Неруда - „100 любовни сонета“.

В обкръжението на картините от изложбата в галерия "Резонанс" – „100 икони Х 100 сонета“ ще се проведе литературно четене. Ще има и музикални изненади.


„В тази книга известният художник Николай Майсторов не ни изненадва само с нови стихове, а с болката от собствения си катарзис. Болката – нарисувана не с четка, а с думи. Не ни изненадва само с поетични пейзажи, а с процес – дълбоко сетивен процес – на сливането с реалния човешки пейзаж. И най-вече: не ни предлага натъкмени думички със сладникав заряд, а избухнали мисли, доведени до художествени съждения – плод на личното му верую, защитавано цял живот.
Авторът подминава познатият ни поетичен словоред и със силата на Аз-а ни поднася словореда на собствената си душа. Той често сам попада в капана на търсената от него магика. И по-точно: на намерената и изтръгната от него самия магична проницателност, която със своята искреност изпепелява сетивата му. И крилата му. Крилата на твореца – непознаващи задръжки и без компромиси със свободата си.

А всичко това – събрано в книга – носи белезите на оригинална, необичайна поезия, която всеки ценител ще забележи, а тънкокожите нежни думи ще я предпочитат и препрочитат.“
Анго Боянов




Автор:
Галерия Резонанс
Публикация:
24.04.2016 г. 16:11
Посетено:
1231
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/23428-literaturen-rezonans-s-poetichna-vecher-posvetena-na-hudozhnika-nikolay-maystorov