Срещи

Вечер с творчеството на Жозе Сарамаго

30 март 2016, 19.00 ч., Литературен клуб "Пeрото" – НДК

 Вечер с творчеството на Жозе Сарамаго


◊ ПОКАНА

На 30 март Литературен клуб „Перото” в НДК организира вечер в чест на изтъкнатия португалски писател и носител на Нобелова награда за литература Жозе Сарамаго.

„Думите ни принадлежат, за да воюваме мирно“, твърдеше Сарамаго. Роден през 1922 г. в малко селище в Португалия, той често е причисляван към направлението на магическия реализъм в литературата. Името му се спряга редом с автори като Борхес, Маркес и Кортасар, а личните му пристрастия са в актива на Сервантес и Гогол. Прозата му носи уникална атмосфера заради неподражаемия експериментаторски стил.

Като човек с будна гражданска съвест Сарамаго е безмилостен към арогантността на корпорациите и диктатурата на пазара. Изключително последователен в убежденията си и непримирим в отстояването на творческата си свобода, той става Нобелов лауреат за литература през 1998 година, а наградата е мотивирана така: „Затова че с притчи, изтъкани от въображение, състрадание и ирония, той ни дава все нови и нови шансове да уловим убягващата действителност“.

Една от най-светлите му книги носи заглавие „Приумиците на смъртта” и е посветена на журналистката Пилар дел Рио, негова вярна спътничка. Освен че ще преиздаде „Възпоминание за манастира” и брилянтната алегория „Слепота”, през 2017 г. „Колибри” ще предложи на българските читатели романа „Двойникът” (2002) и „Каин” - последната книга на Жозе Сарамаго, публикувана една година преди неговата смърт. На български е издадена и „Проглеждане“, своеобразно продължение на „Слепота“, книга, която казва за съвременната действителност повече от всяка друга.

Очакваме ви на 30 март, сряда, в 19.00 ч. в Литературен клуб "Пeрото" – НДК. Нека почетем творчеството на една от най-мощните и независими фигури в европейската литература!

Водещ на събитието: Светлозар Желев, Директор на Националния център за книгата. Ще присъстват преводачката на „Проглеждане“ – Илияна Чалъкова, както и преподаватели и студенти от СУ „Св. Климент Охридски”.

Събитието се организира съвместно с Португалския културен институт „Камойнш” в София.

 

Автор:
Издателство Колибри
Публикация:
29.03.2016 г. 16:51
Етикети:
НДКЛитературен клуб ПеротосрещиИздателство Колибри
португалска литература
Жозе Сарамаго
Посетено:
895
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/23218-vecher-s-tvorchestvoto-na-zhoze-saramago