Срещи

Кинодискусия за Йозеф Шнитер в Пловдив

На 24 март2016 от 17.30 ч. в Малката базилика

Кинодискусия за Йозеф Шнитер в Пловдив


◊ ПОКАНА

Общински Институт „Старинен Пловдив” в партньорство с Чешки център в София oрганизират кинодискусия за Йозеф Шнитер.

Основен акцент в мероприятието е прожекцията на филма на Чешката телевизия „Горещи следи“ за известния архитект и инженер, променил облика на Пловдив през XIX век.

Събитието ще се проведе на 24 март, четвъртък, 17,30 ч. в Малката базилика, намираща се на бул. „Мария Луиза” No 31A.

Ще бъде представен пътеводителят „По стъпките на Шнитер”, а присъстващите ще се включат в среща-разговор с доц. д.н.к. Мария Шнитер и издателите на справочника на тема „Архитектурно наследство и наследници“.

Сред най-известните обществени сгради, проектирани от Йозеф Шнитер в Пловдив, са Девическото училище (сега Пловдивска градска художествена галерия), камбанарията на катедралния храм „Света Богородица“ (1880-1881), църквите „Св. св. Кирил и Методий“ (1882-1884) и „Свети Георги Победоносец“ (1881-1883). Той проектира и десетки частни домове, сред които къщите на Йоаким Груев, Иван Андонов, Саркиз Куюмджиян и др.

На срещата ще бъдат презентирани и проектите „Панорама на световното културно наследство” и „Клуб за делиберативни дискусии „Пловдив“.

Участие ще вземат още: Обществен съвет за културно наследство – Пловдив, Асоциация за развитие на информационното общество, Фондация „Бъдеще 21 век“, Институт за виртуална култура и Международна фондация за българско наследство „Петър Детев“.
 

Очакваме Ви!

Автор:
ОИ "Старинен Пловдив"
Публикация:
23.03.2016 г. 13:13
Посетено:
802
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/23177-kinodiskusiya-za-yozef-shniter-v-plovdiv