Срещи

Японското изкуство икебана в Националния етнографски музей

Представяне, демонстрации, изложба на композиции икебана

Японското изкуство икебана в Националния етнографски музей


◊ ПОКАНА

Сдружение за икебана "Сога" и Сдружение "Чадо Урасенке Танокай" имат удоволствието да ви поканят на

Представяне на японското изкуство икебана, посветено на пролетта
.

Събитието ще се проведе в Националния етнографски музей – София, в зала 19 (ул. „Московска“ 6А) на 19.03.2016 г. от 14:00 часа, с презентации и демонстрации.

Посетителите ще имат възможност да разгледат изложбата на композиции икебана до вторник, 22 март, пред зала 19.

Програма за събота, 19 март, 14:00-17:30 ч.:

• Кратко представяне на историята и философията на изкуството икебана – Сдружение "Сога", Мария Кеменчеджиева
• Представяне на Сен-но Рикю, неговата философия, стила Нагейре в икебана и разновидността му чабана, която се използва при чаената церемония.
• Представяне на школата Охара.
• Представяне и демонстрация – "Чадо Урасенке Танокай", Криси Прахова, Моника Крекова
• Представяне на Школата Согецу, Мария Кеменчеджиева
• Демонстрация – Сдружение "Сога", Мария Колева
• Представяне на второто издание на албума „Вдъхновения“ на Рима Мирска, основател на Сдружение "Сога"

* * *

Сдружение по икебана "Сога"
Сдружението по икебана "Сога" в България е създадено от Рима Мирска през 1995 г. Тя е завършила Sogetsu school в Токио и e получила името си Сога, което означава нежна, елегантна трева.

Основни дейности на сдружението:
• Обучение – обучението в школата по икебана "Сога" е индивидуално и следва четиристепенната програма на японската школа „Согецу“, като се издават оригинални нейни сертификати. Водим обучения и в някои училища в София.
• Украса – Сдружението предлага извършването на  нетрадиционна, уникална украса на външни и вътрешни, малки и големи пространства по различни поводи.
• Изложби – Сдружението организира самостоятелни и съвместни изложби с представители на други изкуства. Традиционно участва с изложби в Дните на японската култура у нас.
• Демонстрации – демонстрацията на изкуството икебана е естетическа церемония, чрез която се разкрива одухотворяващата сила на творчеството. Предлагаме и организиране на уъркшопи за хора от различни възрасти.


Сдружение "Чадо Урасенке Танокай"
"Чадо Урасенке Танокай" България е сдружение, основано през 1992 г. като клуб на любителите на чайната церемония и японска култура. През 1996 г. се реорганизира като "Урасенке Дококай", а през 1998 г. се регистрира според българското законодателство като Сдружение за популяризиране на японската култура. През 2001 г. е регистрирано в централата на Урасенке, Зайдан Хожин Урасенке Конничиан Киото, Япония като Българско сдружение "Чадо Урасенке Танокай", Inc.

Главната цел на българското сдружение "Чадо Урасенке Танокай" е да разпространява знанието за Пътят на чая и японската култура.

Със специалната помощ на гостуващи чайни майстори и преподаватели, българското сдружение "Чадо Урасенке Танокай" организира интензивни курсове и семинари за чайната церемония и всички японски изкуства, свързани с нея. Сдружението работи в тясно сътрудничество с Японското посолство в България, Международна фондация „Св. св. Кирил и Методий”, училища в София, Софийски университет „Св. Климент Охридски” и др.



Автор:
Петър Кърджилов, ИЕФЕМ - БАН
Публикация:
17.03.2016 г. 15:34
Етикети:
демонстрациияпонско изкуствоикебанаизложбаИЕФЕМ - БАН
Сдружение за икебана Сога
Сдружение Чадо Урасенке Танокай
Посетено:
1392
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/23137-yaponskoto-izkustvo-ikebana-v-natsionalniya-etnografski-muzey