Срещи

Светът на сефарадските евреи в България

Лекция на Марсел Израел в Институт Сервантес София

Светът на сефарадските евреи в България


◊ СЪБИТИЕТО

На 17 март от 19.00 ч. в Пространство Сервантес (Институт Сервантес София, ул. “Света София” 3) ще се проведе беседата: Светът на сефарадските евреи в България.

Лектор ще бъде д-р инж. Марсел Израел, който ще представи данни за сефарадските евреи и за признаването им като испански граждани, след дълги векове на изгнание извън Испания. Ще разкаже как те стигат до днешните български, сръбски, гръцки, турски земи, където остават векове наред, опазвайки и до днес като свой език старинния испански език, известен като „ладино", наричан още шпаньолски (характерния за ХV век кастилски говор).

Сефарадските евреи са потомците на евреите, които през 1492 г. инквизицията прогонва от Кралство Испания.  До днес те са наричани сефарадски евреи т.е. испански евреи (на иврит Сефарад означава Испания).

През лятото на 2015 г. испанското правителство прие Закона за испанското гражданство на евреите от сефарадски-испански  произход, който дава възможност на наследниците на сефарадските евреи да се сдобият и с испанско гражданство, запазвайки и сегашното си. В Институт Сервантес сефарадските евреи могат да се явяват на тест-изпит за социо-културни познания при кандидатстване за испанска националност.


◊ ЗА ЛЕКТОРА

Д-р инж. Марсел Израел (1945) e роден в Пловдив, има испанско и българско гражданство. По професия е инженер, специалист по информатика и роботика. Владее шест езика. От 60-те години насам е член на религиозната еврейска общност в България, изследовател на културата и езика на сефарадските евреи. В периода 2009-2012 работи към Организацията на евреите в България "Шалом" и председателства Централния израилтянски духовен съвет. Автор на публикации и участник в конференции по темата за сефарадските евреи - Испания, САЩ, България, Турция, Бразилия, Аржентина, Венецуела, Белгия. Секретар по международни отношения към Националния съвет на религиозните общности в България, член на Световната организация Religions for Peace. В момента е съветник на председателя на Организацията Religions for Peace за Европа, в Брюксел.Автор: Институт Сервантес София
15.03.2016 г. 18:08
Посетено: 1421
Етикети: беседа, лекция, Институт Сервантес София, Марсел Израел
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/23113-svetat-na-sefaradskite-evrei-v-balgariya