Срещи

„На кафе” в Старозагорската опера с Веселина Кацарова

Среща-разговор с певицата на 16 януари от 11.00 часа

„На кафе” в Старозагорската опера с Веселина Кацарова


◊ СЪБИТИЕТО

Световната оперна певица Веселина Кацарова ще зарадва своите съграждани с неочакван подарък – на 16 януари, събота, от 11.00 часа тя ще бъде специалния гост в „Звездите на Старозагорската опера”. Оперната звезда ще посети за кратко родния си град Стара Загора след своя солов рецитал на сцената на зала "България"- София. По покана на директора на Старозагорската опера Огнян Драганов мецосопраното ще отдели от своето време за среща-разговор със старозагорската публика на сутрешно съботно кафе.

Срещата ще се състои във фоайето на Старозагорската опера, от 11.00 часа. Водещ – Огнян Драганов.

Веселина Кацарова е една от най-значимите и разнолики оперни певици на нашето съвремие. Световната си кариера тя дължи не само на феноменалния си глас, но и на харизматичното си излъчване. Репертоарът й е удивително разностранен - от Монтеверди до Вагнер. Критиците се дивят на таланта й, а превъплъщенията й са златен стандарт за всяка млада певица, която се опитва да пробие на голямата оперна сцена. 

Родена в Стара Загора, Веселина Кацарова израства в България, където първоначално се обучава за концертираща пианистка. След като завършва Оперно пеене в Държавната консерватория в София през 1989 г. тя постъпва в Цюрихската опера. През 1991 г. дебютира на Залцбургския музикален фестивал, където я обявяват за сензация. След две години в ансамбъла на Виенската Щатсопер, през 1993 г. тя стартира шеметна международна кариера като гастролираща певица. През годините в Цюрихската опера, която се превръща в неин дом, Кацарова си изгражда репертоар, простиращ се от Монтеверди, Хендел и Моцарт през белкантовите композитори Росини, Доницети и Белини до Берлиоз, Масне, Бизе, Сен-Санс, Верди и Вагнер. Наред с участията в най-големите оперни театри и в най-престижните концертни зали по света Кацарова може да се похвали и с богата дискография. Певицата е изпълнявала над 50 главни роли извън България и ласкаво е определяна от познавачите за „мецосопран №1” в света. Има много международни отличия и награди, Камерзенгерин на Виенската Щатсопера и на Баварската държавна опера.

 

Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
Публикация:
13.01.2016 г. 14:40
Посетено:
1017
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/22717-na-kafe-v-starozagorskata-opera-s-veselina-katsarova