Срещи

Прессреща с най-продавания португалски автор в света Жозе Родригеш душ Сантуш

Писателят участва в Софийския международен литературен фестивал и гостуването му съвпада и с българската премиера на романа „Ключът на Соломон“

Прессреща с най-продавания португалски автор в света Жозе Родригеш душ Сантуш


◊ ПОКАНА

Издателска къща „Хермес“ има удоволствието да ви покани на прессреща с най-продавания португалски автор в света и топрепортер на Португалия Жозе Родригеш душ Сантуш.
   
Заповядайте на 12 декември (събота) от 11,30 часа в Литературен клуб „Перото“, където Жозе Родригеш душ Сантуш ще отговори на въпросите ви, свързани с новата му книга „Ключът на Соломон“. Предвид големия журналистически опит на душ Сантуш и сериозните проучвания, които прави за книгите си, той е изключително компетентен и по актуални теми за съвременния свят като тероризма, причините за световната икономическа и финансова криза, екологичните проблеми, ядрената заплаха и други.
   
В страната ни тази година Жозе Родригеш душ Сантуш пристига като специален гост на Софийския международен литературен фестивал. Гостуването му съвпада и с българската премиера на последния му роман - „Ключът на Соломон“.
   
Книгата провокира сериозен размисъл върху теми като същността на съзнанието и действителността и живота след смъртта. Подобно на другите книги на автора, този роман също се базира на научни открития, които хвърлят нова светлина върху разбирането ни за човешкия ум и самосъзнание, материята и съществуването.


◊ ЗА АВТОРА

Жозе Родригеш душ Сантуш е роден през 1964 г. в Мозамбик. Баща му е лекар, който оказва помощ на пострадали при военните сблъсъци в разкъсваната от гражданска война страна. След обявяването на независимостта на Мозамбик семейство Сантуш се установява в Лисабон. Не след дълго те се преместват да живеят в португалската колония в Китай – Макао. На седемнайсетгодишна възраст Жозе Родригеш вече работи като репортер в местното радио.

Сантуш завършва журналистика в Лисабон и заминава за Лондон, където постъпва на работа в Би Би Си. Няколко години по-късно амбициозният репортер чете късните новини в Португалската национална телевизия и преподава журналистика в Нов лисабонски университет. Станал свидетел на ужаса на войната още като дете, той прави изключителни репортажи за военните конфликти в различни горещи точки по света: Южна Африка, Ирак, Израел, Палестина, Босна и Херцеговина, Сърбия, Грузия. За работата си Сантуш получава редица престижни международни награди.

Жозе Родригеш става известен като писател с романа „Кодекс 632“ („Хермес“, 2009), който се превръща в литературна сензация, бестселър №1 е на 2005 г. в Португалия. Завладяващата история за истинската самоличност на Христофор Колумб скоро е издадена и в редица други страни, като Испания, Италия, САЩ, Русия, където също се радва на успех. С „Божията формула“ („Хермес“, 2009) Сантуш се утвърждава като водещо име в съвременния европейски интелектуален трилър. По повод премиерата на българското издание на „Божията формула“ авторът гостува в страната ни по покана на издателство „Хермес“. Големият читателски и медиен интерес към книгите му стана причина и за последвалите още две гостувания на португалеца по повод други негови романи – „Седмият печат“ („Хермес“, 2011) и „Последната тайна“ („Хермес“, 2013).

Многобройните почитатели на Сантуш често изтъкват като най-силна страна в книгите му обективния анализ на интересни теми, които засягат съвременното общество. Във всяко заглавие от поредицата с главен герой професора криптолог Томаш Нороня авторът ни поднася синтез от пространни проучвания на най-различни актуални въпроси: научните доказателства за съществуването на Бог („Божията формула“), екологичните проблеми и ядрената заплаха („Седмият печат“), ислямския радикализъм („Божият гняв“), истинската самоличност на Исус Христос („Последната тайна“), причините за световната финансова и икономическа криза („Ръката на сатаната“).

Участието на Сантуш в третото издание на Софийския международен литературен фестивал ще съвпадне с българската премиера на последния му роман – „Ключът на Соломон“. Книгата провокира сериозен размисъл върху теми като същността на съзнанието и действителността и живота след смъртта. Подобно на другите книги на автора, този роман също се базира на научни открития, които хвърлят нова светлина върху разбирането ни за човешкия ум и самосъзнание, материята и съществуването.
Почитателите на автора ще могат да се срещнат с него на 13 декември от 15,00 часа в НДК, етаж 2, Мраморно фоайе.


◊ ЗА КНИГАТА

В големия адронен ускорител в Европейския център за ядрени изследвания е открит трупът на Франк Белами – шеф на дирекция на ЦРУ. В ръката на жертвата има лист със символ и името на Томаш Нороня, което го превръща в главен заподозрян. По петите на португалския учен тръгват най-безмилостните убийци на ЦРУ.

Нищо неподозиращият историк изведнъж се оказва в центъра на шпионска мрежа от лъжи и коварни интриги. Той може да докаже невинността си само като разкодира предсмъртното послание на мъртвия агент. Томаш обаче бързо разбира, че преследвачите му не се интересуват толкова от смъртта на Белами, колкото от секретния му проект – „Квантово око“.

За да открие проекта и истинския убиец, Томаш се впуска в невероятно приключение, което ще го отведе до най-шокиращите научни открития за същността на Вселената и човешкото съзнание. В края на разследването той ще намери отговорите на най-фундаменталните въпроси: Съществува ли душата? Какво се случва с нас след смъртта? Какво е реалността?




Автор:
ИК Хермес
Публикация:
10.12.2015 г. 20:56
Посетено:
1359
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/22593-pressreshta-s-nay-prodavaniya-portugalski-avtor-v-sveta-zhoze-rodrigesh-dush-santush