Срещи

Среща с Емануил Видински и неговата най-нова книга - "Егон и тишината"

16 ноември 2015, Стара Загора

Среща с Емануил Видински и неговата най-нова книга - "Егон и тишината"


◊ ПОКАНА

Библиотека "Родина", съвместно с "Пътуващите книги на Стара Загора", ИК "Жанет 45" и бар "В JAZZ-a"

Ви канят на

среща с писателя Емануил Видински и неговата най-нова книга - "Егон и тишината"

На 16 ноември 2015 г., понеделник, от 18:30 часа, в Бар "В JAZZ-a" (ул. "Юрий Венелин" 7) - Стара Загора


◊ ЗА АВТОРА

Емануил А. Видински (1978) дебютира през 2005 година със сборника разкази Картографии на бягството („Стигмати“), следват романът "Места за дишане" („Алтера“, 2008) и стихосбирката "Par Avion" („Жанет 45“, 2011). По повод десетата годишнина от издаването на "Картографии на бягството" издателство „Жанет 45“ предлага подборка от най-добрите разкази от този сборник, както и непубликуваните в книга нови разкази на Видински, писани през последните 10 години. Освен с литература, Емануил А. Видински се занимава и с музика. Заедно с поета Петър Чухов през пролетта на 2013 година създават групата Par Avion Band, която изпълнява основно авторски песни. Първият им сингъл се появява през лятото на 2014 г.


◊ ЗА КНИГАТА

"Между разказите от първата и втората част в книгата на Емануил А. Видински "Егон и тишината" лежат десет години. Те разделят писането му, както ножът разделя костите от хайвера на рибата. В разказите от първата част читателят наблюдава героите сякаш зад дебелото стъкло на аквариум, а жестовете и гласовете им носят част от статичната енергия на ребусите на Светослав Минков. Във втората част светът става цветен, а наместо театър на сенките срещаме истинските актьори. Емануил А. Видински е честен в писането си. И това е истинското основание да се прочете тази книга – за да се види как авторът разбива стените на аквариума."

Деян Енев

"Може би най-малката улица в София" е разказът може би най-пълен с истории. В него гъмжи от качване и слизане по стълбите, порастване, заминаване и връщане, от романтични и смешни сандалени истории. А в "Прощално писмо" расте единствено нищото, там дори и прощалното писмо се оказва излишно. По тази ос – между задъхаността на единия и хладната статика на другия разказ, лежи писането на Емануил А. Видински. Винаги си личи, когато един писател е минал през работилницата на поезията. Не просто заради езика, а поради особената чувствителност, която дава триизмерност на тези истории."

Георги Господинов

"Разкази на автор, влюбен в литературата. В тях реалността се изплъзва. Изникват съвпадения и странни разпознавания. Случайностите са закономерни. Всекидневието е магическо. Понякога магията е бяла, понякога е черна, но усещането за нещо неземно неизменно присъства."

Стефан Иванов


Събитието във фейсбук - https://www.facebook.com/events/432843353573047/


Очакваме Ви!

Автор:
Библиотека "Родина", Стара Загора
Публикация:
12.11.2015 г. 13:37
Посетено:
955
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/8/news/22338-sreshta-s-emanuil-vidinski-i-negovata-nay-nova-kniga-egon-i-tishinata